Facebook a expus accidental numerele de telefon si adresele de e-mail a 6 milioane de utilizatori

 

Facebook a expus accidental numerele de telefon si adresele de e-mail ale unui numar de 6 milioane de utilizatori ai retelei de socializare, informatiile putând fi accesate de persoane neautorizate de-a lungul anului trecut, a anuntat vineri compania,

facebook siglaFacebook a spus ca scurgerile de informatii au început în 2012 din cauza unei probleme tehnice aparute în uriasa sa arhiva de contacte, care contine informatii personale colectate de la cei 1,1 miliarde de utilizatori pe care reteaua de socializare îi are la nivel mondial, potrivit nytimes.com.

Din cauza acestei probleme, utilizatorii Facebook care descarcau date de contact despre persoanele pe care le aveau în lista lor de prieteni primeau si informatii aditionale, la care nu ar fi trebuit sa aiba acces.

Echipa de securitate a Facebook a fost alertata cu privire la aceasta problema saptamâna trecuta si a rezolvat-o în 24 de ore. Facebook nu a facut publica aceasta informatie pâna vineri dupa-amiaza, când a postat un mesaj explicativ pe blogul sau oficial.

Un purtator de cuvânt al Facebook a spus ca întârzierea cu care au fost prezentate aceste probleme a fost cauzata de procedurile pe care reteaua de socializare le urmeaza si care prevad ca autoritatile si utilizatorii afectati trebuie notificati înainte de anuntul public.

„Nu avem în prezent nicio dovada ca aceasta problema tehnica ar fi fost exploatata în mod necuvenit, nu am primit plângeri de la utilizatori si nu am sesizat anomalii în folosirea instrumentelor de pe retea care sa sugereze infractiuni”, au mai spus oficialii Facebook.

Chiar daca problemele tehnice au fost rezolvate, oficialii Facebook spun: „Suntem suparati si jenati de ceea ce s-a întâmplat si vom munci de doua ori mai mult pentru a ne asigura ca asa ceva nu se va mai întâmpla”.

Marile grupuri de internet s-au confruntat în ultima perioada cu neîncrederea utilizatorilor, dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, un fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), potrivit carora acestea au furnizat date personale în cadrul programului de spionaj PRISM.

Companiile, printre care Apple, Google, Facebook si Yahoo, au dezmintit afirmatiile potrivit carora NSA ar avea acces direct la serverele lor. Potrivit autoritatilor americane, programul era destinat sa ajute la împiedicarea comiterii unor atacuri teroriste.

În acest context, Facebook a dezvaluit recent ca a primit din partea autoritatilor americane, în al doilea semestru al anului 2012, între 9.000 si 10.000 de cereri de informatii despre utilizatori, dând asigurari ca nu s-a conformat în mod sistematic acestor solicitari. Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la disparitia unui copil pâna la presupuse amenintari teroriste, trecând prin delicte minore, dupa cum a relatat AFP pe 15 iunie. Numarul de conturi vizate variaza între 18.000 si 19.000 în aceeasi perioada a ultimelor sase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fara a dezvalui de câte ori a raspuns acestor cereri.

Facebook a dat însa asigurari ca protejeaza „agresiv” informatiile despre utilizatorii sai. „Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau îi cerem administratiei sa le reduca substantial numarul sau le dam, de la caz la caz, mai putine informatii decât ne cer. În orice caz, ne conformam strict la ceea ce prevede legea”, au anuntat oficialii Facebook. Madalina Cerban, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie