Abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România, aprobata in unanimitate de ministrii ECOFIN

 

Ministrii ECOFIN au aprobat, în unanimitate, abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România, potrivit unui comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES de Ministerul Finantelor Publice.

Ministerul Finantelor Publice 1‘Decizia reprezinta recunoasterea oficiala a faptului ca deficitul bugetar al României s-a încadrat sub tinta de 3% din PIB în anul 2012, precum si a credibilitatii politicii bugetare pentru anul în curs si pentru anul urmator, Comisia Europeana confirmând prognoza Guvernului României de continuare a procesului de consolidare fiscala’, se arata în document.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, participa vineri, 21 iunie, la lucrarile Consiliului ECOFIN, care se desfasoara la Luxemburg.

Procedura de deficit excesiv este declansata atunci când deficitul bugetar al unei tari membre depaseste 3% din Produsul intern brut.

O decizie privind abrogarea unei proceduri de deficit excesiv (PDE) se bazeaza pe o ‘corectare durabila’ a deficitului excesiv iar acest lucru este considerat realizat în cazul în care datele notificate pentru anul precedent (2012 în cazul României) arata un deficit sub 3% din PIB precum iar previziunile serviciilor Comisiei Europene indica faptul ca deficitul nu va depasi valoarea de referinta de 3% din PIB pe perioada analizata în previziuni (în prezent, 2013 si 2014).

Potrivit datelor Comisiei Europene, în cazul României, procedura de deficit excesiv a fost lansata în 2009 când recesiunea mult mai mare decât se estimase din 2009 a dus la o scadere semnificativa a veniturilor publice, ceea ce a determinat o crestere a deficitului public la 9% din PIB, în pofida eforturilor depuse în vederea reducerii cheltuielilor publice. Deficitul a fost ulterior redus la 6,8% din PIB în 2010, la 5,6% din PIB în 2011 si la 2,9% din PIB în 2012, valoare care este sub valoarea de referinta de 3% din PIB prevazuta în tratat.

În previziunile serviciilor Comisiei din primavara, pentru 2013 se estimeaza ca deficitul public general va scadea la 2,6% din PIB în 2013 si la 2,4% din PIB în 2014 în conditiile mentinerii politicilor actuale astfel, ramânând cu mult sub valoarea de referinta de 3% din PIB din tratat. (AS – autor: Florin Barbuta, editor:Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie