Propunere de modificare a malpraxisului: Mediatorul va negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul

 

Pacientii pot solutiona litigiul amiabil în cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pâna la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului.

mediere2Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.

„Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, începând de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata în solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pâna acum acestea putând fi date numai la cererea instantelor”, a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacinetii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. În plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atât pentru daunele materiale, cât si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. În plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pâna la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

„Procedura prealabila nu reprezinta o retragere a accesului la justitie întrucât este o procedura limitata în timp – sase luni – mai scurta în timp decât termenul de prescriptie a actiunii în justitie, este o procedura fara cheltuieli, ofera pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior în actiunea juridica”, a adaugat Arafat.

Polita de asigurare în sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator, adica de catre spital. Spitalul va avea însa propria asigurare si apoi ar putea contribui cu o anumita cota la polita de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizând ca prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.

Asiguratorii vor putea sa estimeze activitatea financiara, având în vedere limitarea daunele morale, si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare.

Potrivit secretarului de stat, actuala lege prevede o procedura de analizare a cazurilor de malpraxis în comisii care functioneaza pe lânga directiile de sanatate publica (DSP). Procedura punea pacientii în situatia de a plati, în termene foarte scurte, onorarii de expertiza greu de suportat si, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacientii recurgeau la sesizari penale, solutionarea cazurilor putând dura si cinci – sase ani, a mai explicat Arafat.

Totodata, actualele prevederi includ obligativitatea încheierii de asigurari pentru malpraxis, dar fara a face dinstinctie între asigurarea pentru daune materiale si cea pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii au oferit contracte de asigurari care, în marea majoritate, nu acopereau daunele morale.

Totodata, conditiile de încheiere a contractelor pentru asigurare de malpraxis pot face contractele inoperante, caz în care asiguratorii nu achita despagubirile stabilite de instante. Având în vedere ca spitalul raspunde în solidar cu angajatii sai, acoperirea prejudiciilor revine spitalului în care se produce evenimentul, iar daca spitalul nu are buget pentru acoperirea acestor prejudicii, se ajunge la situatia blocarii conturilor institutiei si la regres împotriva Ministerului Sanatatii sau a autoritatii publice locale care are în administrare spitalul, a mai spus Arafat.  Elvira Gheorghita, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie