Parlamentul a respins ordonanta de infiintare a societatii comerciale care sa asigure accesul produselor romanesti pe pietele emergente

 

Ordonanta de urgenta care prevede infiintarea, de catre Ministerul Economiei, a unei societati comerciale care sa asigure accesul produselor romanesti pe  pietele emergente a fost respinsa recent de Parlamentul Romaniei. Acest lucru inseamna ca, desi in vigoare inca din toamna anului 2012, prevederile OUG nu se vor mai aplica.

parlamentariOrdonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2012 privind mandatarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) in vederea infiintarii unei societati comerciale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 706 din 16 octombrie 2012, intrand in vigoare chiar la data publicarii.

Totusi, conform normelor de tehnica legislativa, pentru ca prevederile unei OUG sa se aplice pe termen nedefinit, ele trebuie aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei.

In acest context, proiectul pentru aprobarea OUG nr. 59/2012 a fost inregistrat la Parlament la inceputul anului 2013. Niciuna dintre cele doua camere ale Parlamentului nu a dat aviz favorabil propunerii legislative.

Mai precis, primul vot negativ l-a avut din partea Senatului, in 11 februarie 2013. Ulterior, documentul a primit o serie de avize negative din partea Comisiilor permanente, printre care Comisia pentru buget, finante si banci sau Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare.

A urmat votul negativ al deputatilor din 17 iunie, care au si avut ultimul cuvant in acest caz. Concret, potrivit unui document de presa al Camerei Deputatilor remis AvocatNet.ro, OUG nr. 59/2012 privind infiintarea unei societati comerciale a fost respinsa cu 268 voturi „pentru” si 13 „impotriva”. Acest lucru inseamna ca documentul si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, iar prevederile sale nu se vor aplica.

Ce prevede OUG nr. 59/2012?

Potrivit notei de fundamentare a ordonantei de urgenta, in luna august 2012, Federatia Rusa a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), creand, in acest fel, premisele deschiderii unor noi piete de desfacere pentru produsele romanesti, cu influenta asupra balantei valutare si asupra bugetului de stat.

Conform MECMA, acesta este si unul dintre motivele pentru care se impune luarea unor masuri pentru asigurarea comercializarii produselor  operatorilor economici din toate sectoarele de activitate.

Astfel ca, in acest sens, Ministerul Economiei, Comertului  si Mediului de Afaceri (MECMA) a propus, prin actul normativ, infiintarea unei societati, persoana juridica romana, cu capital social integral de stat, avand ca obiect principal de activitate „Activitati de intermediere in comertul cu ridicata” – Cod CAEN 461.

Conform notei de fundamentare, societatea va asigura intermedierea accesului produselor romanesti pe  pietele emergente, in conditii concurentiale  si competitive, in conformitate cu  reglementarile interne si cele ale Uniunii  Europene. In plus, „societatea comerciala va efectua demersurile necesare in vederea asigurarii unei politici statale unitare de acces pe pietele comerciale nou create”, se precizeaza in documentul citat.

Totodata, organismul nou infiintat va identifica mecanisme de reluare a  activitatilor economice si a functionarii unor societati de stat in conditii de  profitabilitate si va  propune metode de  marire a competitivitatii produselor in  vederea comercializarii acestora pe pietele interne si straine.

Potrivit actului normativ, sumele necesare constituirii capitalului social se vor asigura de catre Oficiul  Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, din bugetul de venituri si cheltuieli privind activitatea de privatizare pe anul 2012.

In OUG se mai arata ca masura trebuie luata urgent, avand in vedere necesitatea eficientizarii activitatii operatorilor economici. „Neluarea acestor masuri conduce la intarzierea in eficientizarea activitatii intreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat, la marirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat”, se precizeaza in document. avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie