Parlamentarii au adoptat Proiectul de revizuire a legii fundamentale. Noua Constitutie prinde contur

 

Comisia de revizuire a Constitutiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi „pentru” si o abtinere, anunta presa centrala. Vezi in material care sunt cele mai importante amendamente aprobate de parlamentari.

ConstitutiaParlamentarii au adoptat, marti, ultimele amendamente privind modificarea Legii fundamentale, iar miercuri a dat votul final asupra proiectului de revizuire a Constitutiei, acesta fiind adoptat cu 17 voturi „pentru” si o abtinere, transmite Mediafax.

Documentul ce contine toate amendamentele adopate, in varianta de dinaintea votului final de miercuri, poate fi consultat in fisier atasat. (documentul este prelucrat de pe Hotnews, n.red.)

Potrivit sursei citate, proiectul urmeaza sa fie inaintat conducerii Parlamentului pentru a solicita avize din partea Consiliului Legisltiv si Curtii Constitutionale. Totusi, la inceputul saptamanii, liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutiei pentru inceputul lunii septembrie, motivand ca este posibil ca avizul Curtii Constitutionale sa vina dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare.

Cele mai importante amendamente adoptate

Conform presei centrale, unul dintre amendamentele adoptate de Comisia pentru revizuirea Constitutiei a fost reducerea mandatului presedintelui Romaniei, de la 5 ani, cat este in prezent, la 4 ani.

De asemenea, parlamentarii au introdus in Constitutie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetatenii cu drept de vot.

In plus, conform amendamentelor adoptate recent, va fi recunoscut rolul Casei Regale si al Bisericii in constituirea si modernizarea statului roman.

La capitolul Justitie, presa centrala informeaza ca printre cele mai importante modificari se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti, precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Mai mult, parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.

Membrii Comisiei de revizuire au introdus, totodata, prevederea potrivit careia un ministru poate fi demis printr-o motiune simpla. „Ministrul a carui revocare a fost solicitata prin intermediul unei motiuni simple, adoptata de catre cele doua Camere ale Parlamentului, va fi revocat din functie la propunerea primului-ministru”, se mentioneaza in amendamentul adoptat care completeaza Legea fundamentala.

Un alt amendament adoptat de Comisia de revizuire a Constitutiei priveste reducerea numarului minim de cetateni care pot initia o propunere legislativa. Astfel, numarul acestora, pe noua forma a Constitutiei, va fi de minim 75.000 de cetateni cu drept de vot, fata de cei 100.000 in prezent.

In cazul atributiilor Curtii Constitutionale, a fost introdusa posibilitatea sesizarii „din oficiu” a judecatorilor constitutionali asupra tratatelor sau altor acorduri internationale care ar contraveni Legii fundamentale. In plus, conform Hotnews, parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a decide pe hotararile Parlamentului. Mai exact, au eliminat un aliniat care facea trimitere la legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, unde este stipulat ca avea atributia sa verifice hotararile Parlamentului.

Alte amendamente privesc introducerea competentei Camerei Deputatilor si Senatului asupra domeniilor care privesc pozitia in cadrul Uniunii Europene, sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale.

De asemenea, parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie.

Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga noua Constitutie?

Procedural, potrivit presei centrale, proiectul de revizuire al Constitutiei va fi transmis, dupa votul din Comisie, la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului care, la randul lo,r vor trimite proiectul catre grupurilor parlamentare ale USL, pentru a fi asumat. Grupurile parlamentare trebuie sa-si insuseasca proiectul de revizuire a Constitutie si sa stranga o treime din semnaturile senatorilor si deputatilor.

Dupa ce proiectul va fi asumat, capata statut de initativa legislativa si este trimis de catre conducerea Parlamentului la Consiliul Legislativ, care, in termen de 5 zile, trebuie sa isi exprime punctul de vedere. Odata avizat, proiectul Constitutiei este depus la Curtea Constitutionala a Romaniei, care trebuie sa dea un aviz consultativ in termen de 10 zile.

Dupa consultarea Curtii Constitutionale, proiectul se intoarce la Comisia de revizuire a Constitutiei si, in functie de observatiile CCR, comisia reanalizeza textul si il pune in consens cu observatiile judecatorilor.

Odata amendat, proiectul este trimis catre Senat ca prima camera sesizata si intra, din nou, in dezbatere parlamentara. Senatorii pot depune amendamente care vor fi analizate de aceiasi comisie de revizuire, iar dupa dezbateri intra in plen la Senat si trebuie adoptat cu votul a doua treimi din numarul de senatori.

Proiectul merge apoi la Camera Deputatilor unde parcurge acelasi traseu si i se aplica aceleasi reguli . Dupa ce este adoptat de catre Parlament, proiectul de revizuire a Constitutiei merge din nou la Curtea Constitutionala care are, de aceasta data, un aviz obligatoriu.

Dupa ce obtine avizul CCR Parlamentul ia act si declanseaza, in termen de 30 de zile, referendumul pentru consultarea populatiei.avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie