CCR a hotarat ca decizia de desemnare a Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata, este constitutionala

 

Curtea Constitutionala a României a decis miercuri ca este constitutionala legea de aprobare a ordonantei de urgenta a guvernului privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata.

curtea constitutionalaDecizia este definitiva si general obligatorie, urmând ca actul normativ sa fie transmis presedintelui României, spre promulgare.

Sesizarea a fost formulata de 80 de deputati PDL, UDMR si PP-DD.

În 14 mai, plenul Camerei Deputatilor a aprobat ordonanta de guvern privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata.

„Unitatea de achizitii publice centralizata încheie acorduri-cadru în numele si pentru unitatile sanitare publice din reteaua ministerului si reteaua autoritatilor administratiei publice centrale”, se arata în textul actului normativ.

Prevederile OUG nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fondurile alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte de finantare rambursabila si nerambursabila.

Ministerul Sanatatii încheie acorduri-cadru pentru achizitia centralizata, la nivel national, de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto.

Lista produselor pentru care se organizeaza proceduri de achizitie centralizata se aproba în termen de zece zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei prin ordin al ministrului Sanatatii.

Atribuirea acordului-cadru de catre unitatea de achizitii publice centralizata nu necesita dovedirea existentei sumelor necesare efectuarii platilor, precizeaza textul ordonantei.

Potrivit initiatorului, scopul masurii îl reprezinta gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate, achizitionarea de produse si servicii de calitate si stabilirea unor variatii mai mici de pret.

Ordonanta a fost adoptata si de Senat iar Camera Deputatilor a fost decizionala în acest caz.(AS-autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita). agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie