Ce miza economica are apropierea dintre Romania si Rusia?

 

Apropierea dintre România si Rusia are o puternica miza economica, care tine în special de zona energetica, dar si de investitii. S-a vorbit despre interesul rusilor de la Gazprom de a prelua combinatul chimic Oltchim.
Cele doua rute alternative ale trasportului gazelor din Azerbaijan: Nabucco Vest, care traverseaza România, ?i Trans Adriatic Pipeline

steaguri romania rusiaEste posibil ca, în cadrul discutiilor diplomatice subiectul Oltchim sa fi fost din nou pus pe tapet. Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul din administratorii judiciari ai combinatului de la Vâlcea, a mentionat zilele trecute ca o companie din Rusia este interesata de preluarea Oltchim. Autoritatile pregatesc privatizarea pentru 2013. Anul trecut presa a scris si despre interesul celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, de a prelua Oltchim.

Dependenta energetica

Circa 15% din consumul intern de gaze este sustinut de importurile din Rusia, iar legatura comerciala ar putea fi de durata. Realizarea Nabucco Vest, conducta care ar urma sa fie aprovizionata din Azerbaijan si prin care Europa ar diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, creându-si astfel o alternativa la Rusia, este înca sub semnul întrebarii.

Daca ruta de transport a gazelor din Azerbaijan va fi Nabucco Vest, conducta pe al carei traseu intra si România, tara noastra ar putea importa gaze din alte surse decât Rusia, dar va putea si sa exporte. Recent au aparut informatii potrivit carora azerii ar prefera însa alternativa Nabucco, Trans Adriatic Pipeline.

Oficialii Nabucco sustin însa ca se poarta înca negocieri pentru alegerea rutei de transport.

„Orice informatii potrivit carora ar fi fost transmisa deja o decizie în favoarea unuia dintre proiecte reprezinta o pura speculatie în acest moment. Decizia producatorilor va fi anuntata la sfârsitul lunii iunie”, au declarat acestia. Raluca Florescu, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie