In Romania au fost emise 60.000 de carduri exclusiviste

 

Piata de private banking, cu cei 4.000 de clienti superpremium si înca 100.000 cu venituri peste medie, a plasat pâna acum 60.000 de carduri VIP, jumatate din potential

card exclusivistChiar daca de la izbucnirea crizei si pâna în prezent numarul cardurilor active  de pe piata din România nu a reusit sa recupereze terenul pierdut, exista un segment care nu a derapat nicio clipa: cardurile premium (gold) si superpremium (platinum si black). Mai mult, potrivit statisticilor BNR si cifrelor oferite de bancile comerciale, ponderea cardurilor premium a crescut constant în totalul cardurilor oferite în tara, dar nu a depasit înca 1% la nivelul fiecarei banci.

Astfel, luând în calcul faptul ca segmentul de private banking (existent acum la doar sase banci) cuprinde, pe lânga cei 4.000 de clienti superpremium si peste 100.000 de clienti din mass-afluent (cei care au conturi cuprinse între 40.000 si 80.000 de euro), care se pot încadra linistiti la obtinerea unui card gold, putem trage concluzia ca abia de acum încolo va începe competitia.

În ultima perioada, au aparut tot mai multe carduri gold, iar segmentul platinum s-a îmbogatit recent cu înca un card emis de BRD. În functie de veniturile încasate, posesorii de carduri VIP se împart în trei categorii: gold, platinum si black. Daca în cazul cardului black averea trebuie sa fie destul de mare pentru ca banca sa ofere cadou clientului un astfel de card, la categoria gold se pot califica mult mai multe persoane. Cu un venit lunar net de 2.000-4.000 de lei, oricine poate accesa pentru un card gold.

În România exista, la ora actuala, 16 emitenti de carduri gold: Raiffeisen, Unicredit-Tiriac Bank, Banca Transilvania, Millennium, Româneasca, Intesa Sanpaolo, CEC Bank, Credit Europe, ING,  Bancpost, RIB, Leumi, OTP, Piraeus, Alpha, Garanti Bank. Dobânzile sunt cuprinse între 15% (Intesa) si 32% (Millennium). Totusi, majoritatea bancilor au dobânzi între 22% si 28%. Unele banci percep dobânzi diferite, de regula mai mici, pentru tranzactiile la comercianti fata de retragerile la ATM. Limita maxima de credit poate merge de la 30.000 de lei pâna la 80.000 de lei, în functie de banca.

sapte banci cu servicii complete

Supercardurile black sunt emise doar de trei banci: BRD si BCR (Mastercard World Signia) si ING Bank (Visa Infinite). Acest tip de card îi ofera detinatorului accesul la o serie nelimitata de servicii personalizate de lux.

La cardurile platinum s-au abonat deja sapte banci: Intesa, care are si singurul card „titanium“, asemanator celui black, BRD, BCR, Credit Europe, OTP, Transilvania si Garanti Bank.  Veniturile solicitate de banca sunt de minimum 7.000-8.000 de lei pe luna, dobânzile sunt cuprinse între 20% si 28%, iar limita maxima de credit poate merge pâna la 135.000 de euro. Valoarea medie a tranzactiilor  lunare este de 17.000 de lei.

Avantajele sunt date de intrarea gratuita în saloane V.I.P. ale aeroporturilor din întreaga lume, asigurari de calatorie, servicii de concierge si discounturi la comerciantii parteneri. Cardurile premium au ajuns sa reprezinte între 0,7% si 1% din totalul cardurilor emise de banca

Cartile de vizita ale celor cu bani

Dintr-un total de 16 banci emitente de carduri premium si superpremium, doar 17 ofera carduri platinum, instrumente de plata dedicata celor cu venituri lunare nete de minimum 7.000.

16 emitenti de carduri gold exista pe piata din România. Acest instrument a fost primul produs premium introdus de banci pe piata româneasca, ajungând acum sa fie acor­date doar persoanelor care au venituri lunare nete de 2.000-3.000 de lei lunar, sau drept carduri de companii folosite de top- si middle-management în timplul deplasarilor de afaceri.

Black, Noir sau cea mai „cool“ carte de vizita în lumea milionarilor cu foarte multi bani este emis în România doar de trei banci, pentru cei cu venituri anuale de peste un milion de dolari si o avere de minimum 15 mil. dolari.

Daca îti doresti o partida la cazinoul Bellagio, din Las Vegas, (clasat ca fiind cel mai mare din lume), bancherul personal al detinatorului de card black rezolva problema în câteva zile

3.000 de lei este valoarea medie lunara a cheltuielilor efectuate de un posesor de card gold, conform declaratiior date de banci. Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie