Catalin Chereches a primit bani de la reprezentantii a cinci firme pentru a le favoriza in procedurile de achizitie publica – DNA

 

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a pretins si primit, în cursul anilor 2011-2013, sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a-si încalca atributiile de serviciu si pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achizitie publica organizate de primarie, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât si pe parcursul derularii acestora, arata Directia Nationala Anticoruptie.

catalin cherechesPotrivit unui comunicat al DNA transmis marti AGERPRES, primarul este urmarit penal pentru luare de mita în forma continuata, trafic de influenta în forma continuata si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o îndeplineste.

De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul Chereches, în calitate de primar, a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, în mod aparent, reprezentantii legali a doua societati comerciale.

„Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achizitionarii unei licente pentru un post de televiziune, învinuitul Chereches a facut demersuri pentru modificarea actionariatului celor doua firme astfel încât apropiatii sai sa devina actionari si/sau administratori ai acestor societati comerciale”, sustin procurorii.

În cauza, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

„Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Catalin Chereches s-a facut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedura penala, în interesul bunei derulari a anchetei penale”, precizeaza DNA.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a fost ridicat marti de procurorii anticoruptie pentru audieri în dosarul în care este suspectat de achizitii publice ilegale, au informat surse judiciare. Edilul a evitat sa dea declaratii presei.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de marti mai multe descinderi la o serie de firme din municipiul Baia Mare ce au o legatura directa cu administratia, printre care se afla si trustul media Emaramures, care ar fi detinut de edil prin intermediul unui apropiat al sau, Cristian Span.

De asemenea, procurorii au ridicat din sediul primariei si redactiei Emaramures documente si calculatoare care indica o posibila legatura dintre administratia locala si entitatea media.

Procurorii au fost interesati si de legaturile primarului Chereches cu firma XS Sud Compani Baia Mare, detinuta de omul de afaceri Ioan Balta care din luna martie este cercetat în libertate pentru infractiuni economice. Acesta este si proprietarul cotidianului „Informatia Zilei” si al postului local „Maramures tv”. Firma XS Sud Compani are relatii contractuale cu Primaria Baia Mare si a executat în ultimii ani reparatii de drumuri.

Cercetarile au fost extinse si spre firma „Construrom” din Baia Mare detinuta de omul de afaceri Viorel Zoicas, si acesta detinatorul postului de televiziune regional „Impact” si al unei frecvente radio oferite în franciza omului de afaceri Corin Chereches, proprietarul ziarului „Glasul Maramuresului” si al postul „Axa tv”.

Procurorii DNA au efectuat perchezitii si la domiciliul omului de afaceri Cristian Span, un interpus care administreaza afacerea de media a primarului Catalin Chereches. Trustul de media Emaramures a fost achizitionat de Span în urma unei tranzactii dintre firma sa si Inserv Media contra sumei de 380.000 de euro la începutul lunii martie. Primarul ar fi cumparat trustul media dupa ce unul dintre realizatorii tv îi solicitau în modul repetat sa prezinte cheltuielile reale a primariei pe anul 2012 si modul în care va garanta un împrumut bancar pe termen mediu pentru dezvoltarea unor proiecte locale.

Totodata, procurorii DNA s-au aratat interesati si de relatiile financiare ale primariei cu o serie de cluburi sportive ce anual primesc sume considerabile din bugetul local, printre care si echipa HCM Baia Mare, ce a cucerit de curând titlul de campioana a României la handbal masculin. Directorul sportiv al HCM Baia Mare, Daniel Kotecz, a confirmat ca procurorii au fost interesati de relatiile clubului cu primaria.

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, s-a aflat recent în centrul unui scandal public dupa ce a aparut în mai multe fotografii alaturi de Elena Udrea, care ar fi fost invitata de edil sa participe la mai multe evenimente mondene în oras. Chereches a dezmintit ca între el si Elena Udrea ar exista o relatie afectiva. La câteva zile dupa ce s-a afisat în public cu primarul Catalin Chereches, Elena Udrea si-a anuntat divortul. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie