UNELM acuza incalcarea conditiilor de calitate in formarea profesionala a adultilor

 

Uniunea Nationala a Expertilor în Legislatia Muncii a dat publicitatii un comunicat  în care se arata ca  în ultimul timp, diversi furnizori de formare profesionala desfasoara cursuri de formare profesionala pentru ocupatia “Expert legislatia muncii” fara a tine cont de conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca participantii la curs, în functie de specialitatea studiilor superioare de licenta, conform standardului ocupational aprobat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, publicat, de altfel, pe site-ul institutiei. De asemenea, exista furnizori care organizeaza asemenea cursuri fara sa existe o reala corespondenta între programa de pregatire si competentele profesionale specifice indicate în standard. Altfel spus, nu reiese din continutul cursului ca se ating obiectivele ce constau tocmai în dobândirea acestor competente.

Uniunea Nationala a Expertilor în Legislatia Muncii , UNELMUniunea Nationala a Expertilor în Legislatia Muncii atrage atentia asupra încalcarii conditiilor de calitate în formarea profesionala a adultilor. Desigur, o problema majora ar fi calificarea formatorilor.

Formatorul unui expert în legislatia muncii trebuie sa aiba profilul sau specialitatea corespunzatoare programei de pregatire. Dupa parea noastra si a majoritatii prestigiosilor autori si practicieni în domeniu, care, unii din ei si-au exprimat deja opiniile în consens cu ale noastre, acesti formatori trebuie, în consecinta, sa fie absolventi de studii superioare de licenta în specializarea “Drept”, sa aiba un master în materia discutata, chiar un doctorat în acest domeniu stiintific.

De aceea, ne exprimam convingerea ca Autoritatea Nationala pentru Calificari ar trebui sa nu mai acorde autorizatia unor furnizori de formare profesionala pentru ocupatia expert legislatia muncii, care nu respecta conditiile de calitate mentionate si chiar sa o retraga celor care au obtinut-o dar nu respecta conditiile avute în vedere la evaluarea initiala. Exista chiar text de lege în acest sens: “Autorizarea poate fi retrasa de comisia de autorizare daca se constata nerespectarea conditiilor de autorizare si a programelor pentru care furnizorul de formare profesionala a fost autorizat sau daca, în mod repetat, rezultatele la examenele de absolvire sunt nesatisfacatoare”.

Recomandam celor interesati de absolvirea unui curs pentru ocupatia expert legislatia muncii sa verifice daca centrul de formare profesionala respecta aceste conditii. Verificarea furnizorilor de formare profesionala se poate face consultand site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari sau solicitand informatii prin pagina de contact a Uniunii Nationale a Expertilor în Legislatia Muncii.

Am observat ca deja au aparut pe piata formatorilor o serie de centre care ofera cursuri pentru aceasta ocupatie fara a respecta conditiile legale de autorizare si au un numar de 8 pâna la 24 ore, iar lectorii nu au studii juridice si nici de specialitate. As vrea sa amintesc aici modul in care se pot dobandi competentele necesare practicarii acestei profesii. Desigur, aceste competente se dobandesc numai prin absolvirea unui curs de specializare autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari cu o durata de minim 40 de ore. Dealtfel si aderarea la Uniunea Nationala a Expertilor în Legislatia Muncii se poate face doar de catre expertii care detin o certificare a competentelor profesionale valida. Doar acestia vor fi recunoscuti de Uniune.

Asa cum spunea si dl prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, practician de renume în domeniul dreptului muncii, daca un expert în legislatia muncii trebuie sa fie un specialist cu înalta calificare, cu o solida pregatire profesionala teoretica si practica în domeniu, inclusiv cel al resurselor umane, cu atât mai mult cel care formeaza astfel de experti trebuie sa fie superiori învataceilor lor.
De aceea se impune ca acesti formatori sa aiba obligatoriu la baza studii superioare juridice, experienta în domeniu, sa fie absolvent de programe de master, chiar doctor în domeniul de specialitate. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie