Manuel Donescu: Cresterea accesului pe piata americana va incuraja exporturile romanesti

 

Cresterea accesului pe piata americana, prin reducerea barierelor tarifare, dar mai ales a celor netarifare, va conduce la cresterea exporturilor românesti, în special la produse agricole, autovehicule si componente auto, produse chimice, echipamente si utilaje, potrivit lui Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

manuel donescu”Negocierea unui cadru investitional UE – SUA, mai favorabil decât cel actual, va avea un impact pozitiv asupra nivelului investitiilor americane în România. Acordam o atentie prioritara relatiilor cu SUA, atât la nivel bilateral prin aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, cât si în cadrul dialogului, mai larg, al relatiilor UE-SUA”, a subliniat oficialul, care a participat la Consiliul Afaceri Externe (CAE) – Comert de la Luxemburg.

În opinia lui, adoptarea mandatului de negociere privind încheierea Parteneriatului Transatlantic Comercial si Investitional (TTIP) între UE si SUA a constituit cel mai important subiect aflat pe agenda reuniunii.

Manuel Donescu a subliniat atât importanta initierii negocierilor în perioada imediat urmatoare, cât mai ales necesitatea finalizarii acestora intr-un timp cât mai scurt.

Negocierile vor acoperi diverse sectoare economice, inclusiv produsele industriale, agricole si serviciile. Prin înlaturarea barierelor tehnice, va fi stimulata cresterea economica si implicit a numarului locurilor de munca, precum si o scadere a preturilor. Se estimeaza ca economia europeana va beneficia de o crestere de a veniturilor 119 miliarde euro anual, în timp ce economia americana va creste cu aproximativ 95 miliarde euro.

Anumite sectoare vor cunoaste dezvoltari mai mari, cum ar fi constructiile de masini estimate cu o crestere de 149%, luând în calcul importanta schimburilor comerciale în ambele directii si convergenta celor doua industrii. Exporturile europene din domeniul agricol vor creste semnificativ, în contextul în care în prezent unele produse alimentare europene sunt interzise pe piata americana (cum ar fi merele, unele brânzeturi), iar altele fac subiectul unor taxe vamale foarte mari (carne 30%, bauturi 22-23%, brânzeturi pâna la 139%).

TTIP va fi un acord de care vor beneficia nu numai companiile multinationale, dar si întreprinderile mici si mijlocii, care vor exporta direct sau vor actiona în calitate de furnizori pentru companiile mari. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie