Despre starea natiunii cu presedintele Traian Basescu. Vezi declaratiile facute la emisiunea „Dupa 20 de ani”

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca la referendum este un raspuns validat pe care actuala majoritate nu îl recunoaste si principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece pentru un referendum validat.

traian basescuDeclaratiile presedintelui în emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV:

  • Nu am niciun dubiu ca statele trebuie sa-si asigure un nivel de capacitati de a supraveghea siguranta care sa fie în pas cu cei care atenteaza la siguranta cetatenilor. SRI poate monitoriza corespondenta românilor daca are mandat.
  • Eu nu am un pact de coabitare cu USL, cu Parlamentul, dar presedintele si Guvernul trebuie sa coopereze pentru ca altfel aruncam tara în aer.
  • Despre raportul MCV si Schengen: Cred ca în decembrie vom obtine un rezultat bun daca Guvernul ia toate punctele care îi revin si le rezolva, inclusiv cele care vizeaza ministrii cu dosar penal în instanta, care trebuie sa plece din Guvern. Am vorbit cu premierul despre acest lucru acum vreo 3 saptamâni si mi-a spus ca lucrurile se vor rezolva. Este clar ca exista niste sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la Fenechiu în Guvern.
  • Nu putem spune ca statul român a ramas indiferent la coruptie si ca institutiile statului nu lucreaza. Sunt de acord ca partidele au stricat criteriile de merit la angajari. Tinerii nu au nicio sansa când vin în contact cu interesele partidelor de a-si rasplati lipitorii de afise. Partidele nu realizeaza ca pierd daca pun oameni neperformanti în posturi importante. Cred ca acest tip de coruptie afecteaza cel mai mult.
  • Dupa ce termin mandatul ma voi ocupa de Miscarea Populara. Se strâng semnaturi pentru crearea partidului creat de Miscarea Populara. Nu ma puneti sa vorbesc despre sondaje.
  • Când cursul se depreciaza iese la TV Vasilescu, când se apreciaza iese Isarescu. În functie de cine iese stim ca e bine sau rau. daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol as lua un credit, pentru altceva nu. Mi-ar placea sa am o ferma de 200-250 de hectare, unde sa fac livada.
  • Cred ca privatizarea CFR Marfa nu e o solutie rea, dar marea problema e legata de cine va câstiga licitatia. CSAT a vrut sa evite o privatizare de genul Oltchim. Mi se pare incorect ca datoriile au fost convertite în actiuni dupa începerea procesului de privatizare.
  • Despre salariile uriase din companiile de stat : Aceste salarii nu se reflecta în bugetul de stat, dar este o chestiune de moralitate. Rezolvarea problemei de fond este ca în legea lor de functionare sa introducem articol în care stabilim salarizarea la nivel de bugetari. Tosi directorii de la asigurari au fost clienti politici. Nu poti tu partid sa-l chemi sa-i spui STOP? Sa nu încaseze banii ca sa nu oblige Guvernul sa se puna într-o pozitie delicata. Trebuie gasita solutia care nu ne afecteaza credibilitatea si sustin eforturile domnului Ponta de a gasi o solutie.
  • Eu nu sunt atât de pesimist cu privire la evolutia economiei. Cred ca în România nu va creste somajul, ceea ce este un prim pas bun. Absorbtia fondurilor europene ar da un plus de forta de munca. Cred ca board-ul FMI va valida încheierea celui de-al doilea acord, cel care e în desfasurare. România nu mai e în austeritate, dar a trecut la faza la care dramuieste mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor. Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul guvernului Tariceanu si au dus tara în colaps. Din acest punct de vedere e bine sa fie rezervati.
  • Discutiile mele cu premierul sunt extrem de deschise. Vorbim destul de des, de cel putin 2-3 ori pe saptamâna, si ne si întâlnim. Nu e vorba despre o reevaluare, ne stim foarte bine unul pe altul, nu cred ca ne schimbam punctele de vedere, dar politica ne-a obligat sa colaboram.
  • Despre regionalizare: Numarul de regiuni este mai putin important. Din punctul meu de vedere se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12, 16 regiuni. Important este sa respectam criteriile care dau dreptul regiunilor sa se adreseze Bruxelles-lului. Regionalizarea asa cum este dezbatuta va introduce un etaj intermediar între Guvern si administratiile locale. În viziunea mea regionalizarea trebuie sa simplifice administratia statului. Acest lucru nu se poate face asa cum se face acum.
  • Trebuie avuta mare grija cu aceste regiuni. Daca ei se gândesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali, statul se transforma în stat federal. Mare grija, domnilor politicieni, România este stat unitar!
  • Covasna si Harghita au ramas în urma din punct de vedere al dezvoltarii pentru ca au acceptat doar firme unguresti sa faca investitii, care n-au facut nimic. Din cauza abordarii administratiilor locale si al strigarii nationalismului local investitorii au fost reticenti.
  • Despre casatoria între homosexuali: Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv cu aceasta, pentru ca ce facem fiecare între peretii casei este problema noastra. A reglementa acest lucru prin Constitutie este o mare greseala. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Eu sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului si ortodoxiei.
  • Eu am modificat trei lucruri la Constitutie: am pus în aplicare rezultatul referendumului; am introdus prevederile tratatului fiscal în Constitutie; am modificat articolele neclare din Constitutie în baza deciziilor CC. România are o Constitutie buna, moderna. Eu am propus simplificarea Parlamentului, iar românii au fost de acord.
  • Nicio prevedere a Noii Constitutii nu îmi este aplicabila. Nu mi se pot modifica atributiie. Categoric vor aparea situatii care pot duce la blocarea statului.
  • Protestez public pentru introducerea stemei pe tricolor.
  • Unii spun ca am folosit Constitutia în alegerile din 2009. Practic românii au separat foarte clar referendumul de alegeri.
  • Sustin proiectul legat de gazele de sist. Mi-e greu sa spun care va fi raspunsul populatiei daca punem aceasta întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constitutie nu se poate.
  • Daca oamenii vor respinge referendumul va fi un esec al meu, pe care mi-l asum. Daca Constitutia nu va reflecta referendumul din 2009, eu îl voi declansa.
  • Un popor poate primi foarte multe întrebari în referendum. Numarul de ministere va tine de fiecare Guvern, însa odata dat semnalul pentru Parlament, si executivul va trebui sa se conformeze.
  • Sunt convins ca un parlament cu o singura Camera va functiona mai bine, dupa regulile constitutionale ce vor fi stabilite. Eu cred ca uitându-ne la ce se întâmpla în lume constatam ca sunt cheltuieli foarte mari.
  • La referendum este un raspuns validat pe care actuala majoritate nu îl recunoaste si cred ca principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece peste un referendum validat. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie