Colegiul Medicilor din Romania ia în calcul posibile actiuni de protest – Vasile Astarastoae

 

Presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astarastoae, a anuntat sâmbata, reunirea Consiliului National, pe data de 20 iunie, eveniment la care vor participa toti profesionistii din Sanatate, pentru a discuta cu privire la actiunile care se impun în continuare, daca nu se iau masurile pe care le-a propus, pentru ca sistemul românesc de sanatate sa nu intre în colaps.

colegiul medicilor din romania„Deocamdata vom crea o asociatie a profesionistilor din sanatate si vom discuta sa declansam o serie de actiuni, plecând de la marsuri, demonstratii si pâna la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru ca situatia actuala nu mai poate continua”, a precizat sâmbata Astarastoae, la o conferinta de presa prilejuita de reuniunea, în România, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

El a spus ca aceasta discutie o va avea la Consiliul National, pe data de 20 iunie, la Bucuresti. „Daca nu se iau masurile pe care noi le-am propus si pe care încercam sa le si impunem, daca forta argumentelor nu este acceptata, s-ar putea ca în câtiva ani de zile, sistemul de sanatate românesc sa fie depopulat, în conditiile în care exista unitati medicale în care nu mai pot sa functioneze sau functioneaza la cota de avarie, mai ales în zone care sunt deja defavorizate, migratia externa este însotita si de migratia interna. Daca pleaca cineva din Iasi, imediat cineva din Vaslui, Botosani sau Suceava poate sa vina la Iasi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie sa fie luate masurile pe care noi le-am propus, care sa redea, pe de o parte, independenta profesionala, iar pe de alta parte, demnitatea, inclusiv cresterea veniturilor medicilor”, a precizat Astarastoae.

În ceea ce priveste actiunile revendicative, el a spus ca CMR nu este adeptul ultimatumului, nu a amenintat, ci a previzionat ca este posibila si o asemenea masura. „Nu am pus-o în practica, pentru ca tot timpul am sperat la un dialog si am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, înainte de data de 9 decembrie, data dupa care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem aceasta retinere pentru ca pacientii nu au nicio vina ca acesti guvernanti nu se apleaca asupra sistemului de sanatate”, a aratat presedintele CMR.

Potrivit oficialului CMR, numarul medicilor care au plecat din tara, dupa anul 2007, a ajuns la 14.000 si acesta creste, „din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care îi determina sa mearga sa lucreze într-un sistem unde sunt bine platiti, dar au siguranta ca nu o sa descinda mascatii, procurorii”.

Presedintele CMR a spus ca, pâna acum, a cerut guvernelor sa scoata profesia medicala din ceea ce se cheama bugetar, functionar sau echivalentul acestuia, si sa aiba în vedere cresterea veniturilor medicilor, printr-o serie de masuri combinate. „Nu cerem media din UE, dar oricum sa creasca veniturile medicilor, începând cu rezidentii. Daca o tara a gasit un miliard de euro sa creasca bugetul la Sanatate ca sa plateasca arierate la firme de medicamente, aparatura, si nu a gasit 41 milioane de euro pentru a dubla veniturile medicilor rezidenti, atunci acea tara îsi merita soarta”, a sustinut Astarastoae.

El a mai precizat ca în acest moment relatia cu Ministerul Sanatatii este una normala si de parteneriat, mentionând ca politica de sanatate nu o poate face numai acest minister, blocajul fiind la Ministerul Finantelor. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie