Cum a ajuns Rompetrol de la companie romaneasca la multinationala

 

Dezvoltarea unei companii românesti în afara granitelor este un lucru îmbucurator atunci când pe piata locala investitiile nu doar ca sunt continuate, dar sunt majorate consistent

rompetrolÎn contextul economic dificil din ultimii ani, statele est-europene au început o lupta apriga pentru atragerea investitorilor straini, prin acordarea de facilitati fiscale sau ajutoare de stat. Multe companii românesti si-au mutat sau si-au anuntat intentia de a-si muta afacerile la vecinii nostri de la sud de Dunare, având în vedere regimul fiscal mult mai relaxat. Cu toate acestea sunt si mari companii pe piata autohtona care continua planurile de extindere pe meleagurile noastre, dar îsi fac simtita prezenta tot mai mult si în tarile din jurul Marii Negre. Un exemplu în acest sens este grupul Rompetrol, prezent în 12 state cu diverse activitati, care si-a stabilit pâna în 2020 investitii de peste 1,5 miliarde de dolari, din care România ar beneficia de 600-700 de milioane de dolari. Daca vorbim pe termen lung, adica zece ani, KazMunaiGas, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, si-a luat angajamentul de a realiza investitii de un miliard de dolari pe piata locala, printr-un fond de investitii care va fi înfiintat în baza acordului semnat si aprobat de Guvernul României.

Patru decenii de istorie

„Întreaga structura a companiei a fost construita în jurul activitatilor de upstream (foraj, explorare si productie, servicii la sonda, consultanta, servicii de antreprenoriat general). Rompetrol a fost înfiintata în 1974, ca sa exporte know-how-ul românesc în domeniul industriei de petrol si gaze pe plan international, si are o experienta de aproape 40 de ani, în peste 25 de tari de pe patru continente“, ne-au transmis reprezentantii grupului petrolier. Compania a fost un partener important în proiectele de petrol si gaze din Orientul Mijlociu. Divizia de foraj si servicii la sonda a realizat în Irak, din 1974 si pâna în prezent, peste 500 de sonde. La acestea se adauga si alte 100 de proiecte realizate în Nordul Africii si Europa (foraje, servicii la sonda, consultanta etc.), spun reprezentantii grupului petrolier, atunci când vorbesc despre realizarile pe partea de upstream. Acum, Rompetrol are o subsidiara în Libia, cu sediul central la Tripoli, si desfasoara operatiuni în cinci zone.
La doar câtiva ani de la revolutie, compania a fost privatizata prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts), însa contextul economic de atunci s-a reflectat imediat în cifra de afaceri care a scazut, ajungând la doar câteva milioane de dolari. Trebuie mentionat faptul ca rafinaria Petromidia nu facea parte în acea perioada din Grupul Rompetrol, fiind preluata abia în anul 2001, ulterior achizitiei rafinariei Vega de la Ploiesti – în 1999.
În 2007, KazMunayGaz, compania petroliera de stat din Kazahstan, cumpara 75% din grupul Rompetrol, iar în 2009 preia si restul actiunilor.

Punctul forte – dezvoltarea

Dupa preluarea celor doua rafinarii, compania continua expansiunea cu segmentul de retail. În 2002 sunt deschise subsidiare în Moldova si Bulgaria, în 2005 în Georgia, fiind achizitionat totodata Grupul Dyneff din Franta, în 2006 compania continua extinderea în Ucraina, iar în 2012 Grupul a deschis o reprezentanta si în Turcia.

În prezent, Rompetrol detine peste 1.100 de puncte de distributie, oferind combustibili si servicii în sapte piete europene. Iar planurile nu se opresc aici. Grupul petrolier detinut de kazahi urmareste sa-si dezvolte reteaua de benzinarii cu înca 350 de statii, din care 150 doar în România.
O alta activitate care anunta o prezenta importanta a grupului este tradingul, care asigura distributia produselor Rompetrol în Marea Caspica, Marea Mediterana si Marea Neagra, pe trei continente. Compania si-a dezvoltat infrastructura necesara atât pe plan local, cât si în tarile unde are operatiuni. Un activ util acestui domeniu îl reprezinta preluarea Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, cu o experienta de 40 de ani în importul, distributia si stocarea combustibililor. În 2013, este planificata finalizarea lucrarilor la depozitul operat în comun de companiile Dyneff si Total, situat în Port la Nouvelle, cu un volum de vânzari estimat la 1,5 milioane mc/an.

Grupul Rompetrol detine si opereaza depozite de materii prime si carburanti cu o capacitate totala de 1,1 milioane mc în România, Franta, Spania, Bulgaria, Georgia, Ucraina. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Ela spune:

    Rompetrol e o companie puternica care continua sa-si extinda planul de atac si in restul Europei…la noi si-au facut treaba, datorita lor avem o rafinarie functionala care respecta toate normele europene. Cred ca s-ar fi ales praful de Petromidia daca ar fi ramas a statului…

Adaugă părerea ta


 

Distribuie