Din 2014, statul pune restrictii dure la achizitia de teren agricol

 

Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de act normativ care va reglementa piata funciara din România. Se discuta despre posibilitatea interzicerii achizitionarii de teren agricol de catre persoanele fizice fara studii de specialitate si fara experienta în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligati sa nu îsi vânda proprietatea timp de 10 ani.

terenuri agricoleMai avem mai putin de jumatate de an pâna când persoanele fizice strainie vor putea cumpara teren în România, iar la Ministerul Agriculturii înca se lucreaza la un proiect de lege ce va reglementa piata funciara din tara.  Oficialii sustin ca vor introduce prevederi pentru a împiedica tranzactiile speculative, dar înca nu se stie clar care vor fi acelea. „Proiectul de act normativ privind reglementarea pietei funciare din România este în curs de elaborare în cadrul Ministerului Agriculturii. Precizam ca în textul proiectului sunt prevederi care vor duce la evitarea aparitiei tranzactiilor speculative cu terenuri”, a raspuns Ministerul Agriculturii la o solicitare ECONOMICA.NET.

Doar cei cu scoala pot lua teren

Pâna acum, la Agricultura s-au creionat deja câteva prevederi care ar putea fi inserate în actul normativ privind fondul funciar. Un draft cu propuneri a ajuns deja pe masa organizatiilor profesionale, pentru propuneri. ” Pâna acum nu s-a luat nicio decizie clara. Ce masuri vor fi adoptate este imposibil sa spun acum. Pot doar sa precizez ce consideram noi ca se poate face. Eu cred ca persoana (fizica n.red) care cumpara ar trebui sa aiba studii de specialitate, dar nu ma refer la o facultate în domeniu. De asemenea, cred ca ar trebui sa aiba experienta în domeniu, pentru ca la persoanele fizice este diferit fata de cele juridice. Persoanele juridice au angajati ingineri agronomi. De asemenea, cred ca nu trebuie schimbat domeniul de activitate timp de 20 de ani de la achizitionarea terenului si nici proprietarul nu ar trebui sa se schimbe pentru 10 ani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Botanoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. În ceea ce priveste limitarile ce vor fi impuse prin lege, Botanoiu sustine ca nu s-au stabilit înca variantele. „Referitor la limitari, deocamdata nu am stabilit nimic referitor la cât se poate cumpara pe  familie”, a mai spus oficialul Ministerului.

Schimbari legislative ample

Oficialul MADR sustine , de asemenea, ca modificare legislatiei privind fondul funciar va presupune si aparitia unei noi institutii care sa supravegheze achizitiile de teren din România. „Va fi o Agentie Guvernamentala ce va supraveghea piata pentru a nu se întâmpla abuzuri nici din partea vânzatorilor si nici din partea cumparatorilor”, a precizat Botanoiu. Acesta sustine ca va trebui modificata si legea ce reglementeaza statutul si modul de functionare al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), pentru ca institutia va fi operator pe piata terenurilor.

La rândul sau, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, mentioneaza ca pâna anul viitor ar trebui solutionata si problema cadastrului. „În România nu exista o piata funciara reala. Pâna nu se termina retrocedarile este greu de spus cine vinde si cine cumpara. Trebuie vazut ce se întâmpla cu cadastrul.”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Chelmu.

Potrivit oficialilor MADR, în mod sigur pâna la 1 ianuarie 2014 România va avea o noua lege care sa reglementeze fondul funciar.

România ocupa primul loc în topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafetei arabile din România, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain. Strainii au cumparat teren în România pe firma. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie