Un al treilea pod peste Dunare va fi construit intre Silistra si Calarasi – proiect romano-bulgar

 

Bulgaria si România vor sa construiasca un al treilea pod peste Dunare, între Silistra si Calarasi, au anuntat joi presedintii român, Traian Basescu, si bulgar, Rosen Plevneliev.

Podul Calafat-VidinCele doua tari vor cauta modalitati variate de finantare a proiectului, folosindu-se de fondurile structurale ale UE, Programul de cooperare transfrontaliera si Strategia Dunarii, relateaza site-ul Novinite.com.

Plevneliev si Basescu s-au întâlnit cu ocazia celui de-al 18-lea summit anual al liderilor din Europa Centrala si de Est de la Bratislava, cu o zi înainte de inaugurarea oficiala a celui de-al doilea pod peste Dunare, Calafat-Vidin, dintre cele doua tari.

Noul pod rutier si feroviar Calafat-Vidin va fi inaugurat în 14 iunie si va fi exploatat de o societate mixta româno-bulgara, iar taxa pentru tranzitarea acestuia va fi de 6 euro, a anuntat, pe 28 mai, la Calafat, ministrul român Transporturilor, Relu Fenechiu.

Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual podul Calafat-Vidin.

România si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însa initierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Podul va avea doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Proiectul a beneficiat de împrumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare. Iuliana Enache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie