Statul subventioneaza crescatorii de oi si capre, chiar daca sunt datornici la Fisc

 

turma de oiToate Guvernele care s-au perindat la conducerea statului în ultimii ani au decis sa subventioneze cresterea oilor si a caprelor fara sa prezinte vreodata o analiza a impactului acestei masuri fata de sector sau fata de consumatori si contribuabili, mai ales ca banii provin exclusiv din bugetul national. Mai mult, majoritatea ciobanilor nu sunt înregimentati fiscal, chiar daca turmele unora depasesc si 2.000 de oi. Culmea este ca statul sustine la maxim aceasta situatie si propune ca acordarea subventiilor sa se faca si celor care au datorii la stat.

„Comisia Europeana ne-a permis sa acordam subventii din bugetul national, care se ridica la 216 milioane de euro pentru bovine si la 78 milioane de euro pentru ovine si caprine”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Potrivit acestuia, „la nivelul Uniunii Europene, s-a constatat ca exista un deficit de carne de oaie, astfel ca s-a decis sustinerea acestui sector. Acum se importa carne de oaie din Australia si Noua Zeelanda”, a spus demnitarul, care a precizat ca la decizia UE de a sustine sectorul ovin/caprin s-a luat în calcul si aportul pe care aceste animale îl au în mentinerea florei montane, prin transhumanta.

„De aceea, UE a stabilit o subventie importanta, de 21 euro/oaie, dar numai pentru rasele de carne, la care se adauga alti 7 euro/oaie pentru activitati de transhumanta si folosesc metode traditionale de crestere. Pentru caprine, subventia este de 16,8 euro/animal, indiferent daca este rasa de lapte sau de carne. Mereu am atras atentia ca subventiile pentru rasele de ovine de lapte vor înceta si vor putea fi accesate numai cele pentru animale de carne. Ramâne ca si ciobanii nostri sa se reprofileze pe aceste specii, daca mai vor subventii”, a mai spus Irimescu.

Luminita Moroianu, Puterea

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. covaza florin spune:

    eu nu am prea multe dar parerea mea este ca nu trebuie sa fugim dupa niste bani oferiti momentan si sa amelioram rasele pentru carne sau sa aducem berbeci din strainatate.lun exemplu ar fi introducerea in romania a rasei porcine de carne care la sate vorbesc de maramures a dus la disparitia slaninei traditionale si aceasta ajungad in zona la un pret mai mare ca muschiul.asadar eu zic ca daca castigam la oi pe moment,vom pierde in viitor..e doar parerea mea,dar din cate am vazut tot mai multi doresc ceva natural si atunci de unde daca e atata infuzie..

Adaugă părerea ta


 

Distribuie