RBS in impas: Divizare sau distribuire de actiuni catre populatie?

 

Comisia parlamentara responsabila pentru supravegherea afacerilor bancare pregateste mai multe propuneri pentru privatizarea Royal Bank of Scotland (RBS), prezenta si în tara noastra, cele mai radicale vizând divizarea acesteia în o banca „buna” si una „rea”, respectiv distribuirea de actiuni catre populatie, potrivit Financial Times (FT).

rbsRaportul comisiei ar afirma ca actuala strategie pentru rentabilizarea RBS si întoarcerea sa în mâini private nu functioneaza, impactând negativ economia Marii Britanii. Parlamentarii solicita Guvernului de la Londra sa ia în calcul toate variantele posibile, inclusiv separarea activelor viabile de cele „toxice”, si sa prezinte un plan în acest sens pâna în septembrie.

Banca „buna” ar urma sa fie vânduta, în timp ce banca „rea” ar ramâne în proprietatea statului. Aceasta din urma ar avea active estimate la 60-80 miliarde lire sterline (70-90 miliarde euro), între care cele din portofoliul „non-core”, care cuprinde si subsidiara din tara noastra, o parte a Ulster Bank, divizia irlandeza a RBS, expuneri problematice din zona euro, precum si credite neperformante pentru proiecte imobiliare comerciale. Printre sustinatorii aces­tei propuneri se numara Sir Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei (n.r. Banca Centrala a Marii Britanii), si Lordul Nigel Lawson, fost ministru al Finantelor, actual membru al Parlamentului britanic.

Pe de alta parte, actualul ministru al Finantelor, George Osborne, sustine ca divizarea RBS ar presupune nationalizarea totala a bancii, care ar costa Guvernul 10 miliarde lire sterline (aproape 12 miliarde euro). Statul britanic detine 81% din Royal Bank of Scotland, în urma unei infuzii de capital realizata în anul 2008.

Premierul David Cameron a declarat recent ca doreste ca RBS sa revina la stadiul de proprietate privata integrala cât mai curând posibil. Presedintele Consiliului de Adminis­tratie al bancii, Sir Philip Hampton, sustine ca aceasta va fi pregatita pentru privatizare pâna anul viitor.

George Osborne, care doreste sa evite o confruntare cu sustinatorii ideii divizarii RBS, considera ca aceasta este „perfect rezobabila” în principiu, motiv pentru care o trateaza cu mintea deschisa. Domnia sa a informat, însa, comisia parlamentara ca separarea activelor ar putea sa dureze pâna la 18 luni, ceea ce ar întârzia vânzarea bancii, pe care autoritatile doresc sa o vada realizata înaintea alegerilor parlamentare din anul 2015.

Intentia comisiei de a face o suges­tie, în locul unei recomandari ferme, ofera ministrului Finantelor spatiul de care are nevoie, potrivit FT. Cu toate acestea, este posibil ca raportul final sa sugereze ca George Osborne sa realizeze si sa publice o analiza cost-beneficiu prin care sa evalueze daca separarea este viabila.

*  Varianta în lucru: 25% dintre actiuni – vândute catre investitori, 55% – distribuite populatiei

O alta varianta de privatizare a actiunilor bancare detinute de statul britanic a fost înaintata de think-tank-ul Policy Exchange, care are relatii apropiate cu Trezoreria. Propunerea vizeaza vânzarea a 25% din actiuni catre investitori de retail si institutionali, alaturi de distribuirea de titluri reprezentând 55% din capitalul social catre populatie.

Reprezentantii Policy Exchange sustin ca, prin aceasta metoda, statul si-ar muta detinerea catre actori privati într-un timp scurt si, în acelasi timp, ar oferi populatiei oportunitatea sa beneficieze de o eventuala crestere a pretului actiunilor RBS. Totodata, masura ar duce la cresterea pretului pe care Guvernul l-ar obtine de inves­titorii privati si de retail.

Orice persoana cu drept de vot înregistrata în Marea Britanie va putea sa aplice pentru obtinerea de actiuni. Policy Exchange se asteapta ca numarul aplicantilor sa fie între 20 si 30 milioane persoane. Acestea nu vor plati actiunile în momentul alocarii, ci în cel al vânzarii lor. Populatia va putea sa obtina un câstig daca aceste vânzari au loc la un pret mai mare decât cel la care le ofera statul. Este posibila impunerea unei limite de timp pentru detinere, de cinci-zece ani, care sa permita Guvernului sa îsi primeasca banii înapoi. Propunerea Policy Exchange ia în calcul si vânzari automate, la preturi anuntate.

Think-tank-ul considera ca propunerea divizarii RBS ar fi fost eficienta la momentul salvarii bancii, perioada 2008-2009, acum fiind prea târziu pentru a mai genera beneficii.

Propunerea Policy Exchange se bazeaza pe un model realizat de compania Portman Capital, specializata în domeniul finantelor corporative, si adoptat de vicepremierul britanic Nick Clegg. Apropierea de Trezorerie sugereaza ca George Osborne prefera varianta distribuirii de actiuni celei care presupune divizarea RBS, sustinuta de comisia de specialitate din Parlament si de Banca Angliei. Motivele invocate de George Osborne, referitoare la costul unei nationalizari integrale a bancii si la o eventuala opozitie din partea Comisiei Europene, care ar considera ca s-ar încalca legea concurentei, sunt luate în calcul si de comisia parlamentara însa, în cazul în care aceasta ar veni cu o solutie, ministrul Finantelor va trebui sa explice de ce institutia pe care o conduce nu a reusit sa faca acest lucru.

Royal Bank of Scotland a înregis­trat o pierdere de 5,17 miliarde lire sterline (6 miliarde euro) anul trecut, ca urmare a cresterii provizioanelor la 4,6 miliarde lire sterline (5,4 miliarde euro).

RBS Bank România, care a fost inclusa în divizia non-core a institutiei de credit britanice, si-a vândut, la finele lunii aprilie, portofoliul de retail catre UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing. Tranzactia cuprinde active în valoare de 315 milioane euro si pasive de 230 milioane euro, inclusiv portofoliul de tip private banking. Transferul urmeaza sa înceapa în prima parte a lunii august si se va finaliza o luna mai târziu, a anuntat banca.

RBS România anuntase din martie 2012 ca intentioneaza sa renunte la activitatile destinate clientilor persoane fizice, pentru a se concentra pe clienti institutionali. Alexandru Sarbu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie