Judecatorul Augustin Zegrean a fost reales presedinte al CCR pentru inca trei ani

 

Judecatorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, presedinte al Curtii Constitutionale a României pentru un mandat de trei ani.

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei

Acesta a fost reales la conducerea CCR cu majoritate de voturi. Potrivit unor surse, în favoarea acestuia ar fi votat 7 judecatori.

Pentru fotoliul de presedinte al CCR a mai candidat si judecatorul Tudorel Toader.

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus luni, la Palatul Cotroceni, juramântul de învestitura în functiile de judecatori ai Curtii Constitutionale, în fata sefului statului, Traian Basescu, si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea. La ceremonie au luat parte si ceilalti membri ai CCR si consilieri prezidentiali si de stat.

Daniel Morar a fost numit judecator CCR de presedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, si Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

Acestia îi vor înlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat oficial mandatul în data de 8 iunie.

Potrivit Constitutiei, CCR se înnoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele României. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti în exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, înalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani în activitatea juridica sau în învatamântul juridic superior.

Înnoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constitutie si art.5 alin.(3) din legea organica a CCR. Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reînnoit. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie