ANSVSA: Restrictia de comercializare a carnii de porc pe piata UE impusa Romaniei de CE, se va ridica de anul viitor

 

Restrictiile de comercializare a porcilor vii si a carnii de porc pe piata Uniunii Europene impuse României de catre Comisia Europeana ar putea fi ridicate începând cu anul 2014, a anuntat vineri Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

ansvsaPresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, împreuna cu o delegatie de specialisti ai institutiei aflati la Bruxelles, au avut vineri o întrevedere de lucru cu Ladislau Miko, directorul General Adjunct al Directiei Generale pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, tema întâlnirii vizând restrictiile de comercializare a porcilor vii si a carnii de porc pe piata interna a Uniunii Europene si identificarea pasilor de urmat de catre România pentru ridicarea acestor restrictii.

Întâlnirea a fost solicitata de catre partea româna si a avut drept obiectiv prezentarea datelor care arata reusita implementarii de catre ANSVSA a programului de eradicare al pestei porcine clasice.
Datele prezentate cu aceasta ocazie au fost analizate de catre reprezentantii DG-SANCO, care au apreciat rezultatele obtinute de serviciile veterinare din România, urmând ca aceasta situatie sa fie evaluata de Comisia Europeana, printr-o misiune FVO (Food and Veterinary Office) care va avea loc în luna septembrie a acestui an. ‘Propunerea reprezentantilor României a fost organizarea, în cel mai scurt timp, a unei întâlniri care sa reuneasca reprezentantii ANSVSA, ai DG-SANCO si ai industriei de profil din tara noastra pentru a analiza situatia existenta si pentru a stabili de comun acord un plan de actiuni, care sa conduca la o misiune FVO de evaluare favorabila, în luna septembrie. Obiectivul urmarit de România si agreat de cele doua institutii este ridicarea, începând cu anul 2014, a restrictiilor impuse de Uniunea Europeana pentru întreg teritoriul tarii, ceea ce va deschide perspective producatorilor români din industria cresterii porcului de a participa, nerestrictionat, la comertul intracomunitar’, se arata în comunicatul ANSVSA. România a reluat comertul intracomunitar cu produse din carne de porc, începând din ianuarie 2012, ceea ce a permis mai multor ferme din vestul tarii, respectiv din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Bihor sa intre pe piata comunitara.

Reluarea comertului cu carne de porc proaspata pe piata comunitara aducea un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci si crescatorilor de porci din România, valoarea exporturilor fiind estimata de operatorii din industria de profil la peste 300 de milioane de euro/an.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme românesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, în perioada 2007-2009 a fost derulat un program de eradicare a pestei porcine clasice, prezentat si aprobat de Comisia Europeana, primele masuri fiind luate în decembrie 2006. Pentru programul de eradicare a bolii s-au cheltuit, în total, 53,7 milioane de euro, din care aproape opt milioane de euro au fost rambursate de Comisia Europeana. În perioada 2010-2011 a fost derulat un alt program, de supraveghere, acesta constând din verificari si audit în fermele comerciale de porci si în gospodariile populatiei, precum si în prelevari de probe de sânge si analiza acestora în laboratoarele sanitare veterinare. De asemenea, au fost facute modificari legislative în sprijinul crescatorilor si procesatorilor de carne de porc, fiind acordata astfel posibilitatea de valorificare a porcinelor în târgurile pentru animale sau înfiintarea abatoarelor de capacitate mica.

Ultimele focare de pesta porcina din România au fost înregistrate în 2007, în judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie