Implementarea Conventiei ONU impotriva Coruptiei, evaluata la Bucuresti de o echipa de experti
O echipa de evaluare privind implementarea Conventiei ONU împotriva Coruptiei (UNCAC) a vizitat România, în perioada 4 – 6 iunie, având întrevederi cu oficialitati din tara noastra si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, echipa a fost formata din reprezentanti ai Frantei, Estoniei si ai Biroului Natiunilor Unite împotriva Drogurilor si a Criminalitatii, vizita fiind axata pe discutarea aspectelor teoretice si practice referitoare la implementarea capitolelor III Incriminari si aplicarea legii si IV Cooperarea Internationala.
La reuniuni au participat presedintele si secretarul Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului, vicepresedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, alti reprezentanti ai Parlamentului; vicepresedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie; vicepresedintele Agentiei Nationale de Integritate.
De asemenea, la întâlniri au mai participat reprezentanti la nivel înalt din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Agentiei Nationale de Integritate, Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului National pentru Protectia Martorilor si Directiei Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, precum si reprezentanti ai Ministerului Justitiei.
Echipa de experti a avut doua sesiuni cu reprezentantii mediului de afaceri si ai societatii civile.
La reuniunea cu organizatiile non-guvernamentale din România au participat, în calitate de observatori, si reprezentanti ai Aliantei Anticoruptie, o alianta a organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova implicate în diverse activitati de diminuare a coruptiei, aflati în România în perioada 4 – 7 iunie într-un schimb de experienta pe tema institutiilor si instrumentelor anticoruptie.
Delegatia din Republica Moldova a avut, în data de 5 iunie, o reuniune bilaterala si cu departamentul din Ministerul Justitiei care asigura Secretariatul tehnic al Strategiei Nationale Anticoruptie 2013-2015, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni.
Ca urmare a misiunii de evaluare, expertii vor elabora un raport ce va fi dat publicitatii în a doua jumatate a anului 2013.
Raportul va identifica eventualele lacune în implementarea teoretica si practica a Conventiei, dar si cele mai bune practici, care vor fi diseminate la nivelul organizatiei.
Implementarea Conventiei de catre statele parti este evaluata în doua cicluri succesive de câte cinci ani fiecare.
În cadrul acestui sistem, fiecare stat parte la Conventie va examina si va fi la rândul sau examinat o data la fiecare cinci ani, România fiind programata pentru 2012 – 2013, pe baza unui chestionar de autoevaluare si a vizitei de evaluare.
Pentru pregatirea acestei evaluari, Ministerul Justitiei a derulat, cu sprijinul tehnic si financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, exercitiul de autoevaluare cu privire la implementarea în România a întregii Conventii ONU împotriva Coruptiei, obiectivul acestui parteneriat fiind de a consolida capacitatea Ministerului Justitiei pentru realizarea autoevaluarii. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!