ONG-urile vor ca articolul despre familie din Constitutie sa fie schimbat. Forma actuala discrimineaza persoanele de alte orientari sexuale

 

Zeci de ONG-uri se declara îngrijorate de declaratia premierului Victor Ponta privind pastrarea în forma actuala a articolului despre familie din Constitutie, care, în opinia lor, arata „o minimizare a responsabilitatii statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generatii”.

discriminare1„Ne exprimam îngrijorarea fata de declaratia Domnului Prim-ministru Victor Ponta de a pastra articolul în forma actuala, fara evidentierea rolului si importantei familiei traditionale. Acest lucru releva o minimizare a responsabilitatii pe care o are Statul în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare al noilor generatii si interfereaza flagrant cu modul de viata al românilor, majoritar crestini. Ne exprimam speranta ca se va tine seama de credinta spirituala a românilor si se va recunoaste în noua Constitutie locul si rolul Familiei traditionale”, se arata într-un comunicat semnat de 78 de organizatii din Coalitia pentru Familie.

În acelasi context, asociatiile semnatare, care se declara reprezentante ale societatii civile crestine din România, îsi exprima clar vointa de modificare a articolului 48 din Constitutie, prin formularea „Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie”.

„Românii, în majoritatea lor, considera Familia traditionala, formata din barbat si femeie, ca fiind primul si cel mai important centru al vietii sociale. Familia traditionala reprezinta nucleul de formare a noilor generatii iar rolul esential jucat de aceasta în viitorul unei tari trebuie specificat si recunoscut în noua Constitutie”, se mai arata în comunicat.

Aceleasi ONG-uri spun ca se opun categoric introducerii în Constitutie, la articolul 4, alineatul 2, a textului „Orice discriminare bazata pe …. orientare sexuala este interzisa”.

„Discriminarea bazata pe orientarea sexuala nu tine de spiritul sau traditia românilor. În România, atât heterosexualii, cât si persoanele de alta orientare sexuala sunt egali în fata legilor Statului român, iar orientarea sexuala nu este criteriu de evaluare al oamenilor. Orice român este liber sa actioneze în spatiul privat dupa cum îi dicteaza propria constiinta, iar minoritatile sexuale nu sunt îngradite în nici un fel în exercitarea libertatilor fundamentale. Orice forma de discriminare este interzisa în România, iar acest lucru este statuat în prezent prin Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, prin urmare introducerea acestui articol nu este necesara. Mai mult, poate crea confuzii si viitoare tulburari sociale, deoarece discriminarea pe baza orientarii sexuale este în prezent definita ca fiind orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de orientare sexuala”, argumenteaza cele 78 de ONG-uri.

În opinia semnatarilor comunicatului, prin aceasta modificare a textului legii fundamentale, se forteaza „calea catre o legiferare tacita a casatoriei între persoane de acelasi sex, cu faza intermediara de uniune civila între persoane de acelasi sex, lucru ce contravine traditiei crestine a acestui neam si naturii umane si pentru care în nici un caz nu vom gira prin vot”.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între „un barbat si o femeie”, sintagma care înlocuieste cuvântul „soti”, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul „Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor” devine: „Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost initiat de deputatii Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha.

Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire si de catre Biserica Ortodoxa Româna.

Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, ca România va fi pusa pe lista tarilor homofobe daca amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constitutiei care defineste casatoria ca relatie dintre un barbat si femeie va fi validat de plen si de referendum.

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, în privinta definirii casatoriei ca relatie între un barbat si o femeie în noua Constitutie, cei doi având pozitii fundamental diferite pe care si le mentin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat.

Ponta a spus ca nu vede de ce actuala prevedere din Constitutie, care defineste casatoria ca relatie între „soti”, ar trebui schimbata, în timp ce Antonescu a subliniat ca îsi mentine parerea initiala, privind definirea casatoriei ca relatie între un barbat si o femeie.

Antonescu a spus ca, daca se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmând sa decida.

Biserica Ortodoxa Româna (BOR) a transmis presedintilor camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constitutiei, propunând ca întemeierea familiei sa se faca pe casatoria liber consimtita dintre „un barbat si o femeie” si ca rolul si importanta BOR si a celorlalte culte în istoria României sa fie recunoscut.

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca definirea familiei ca uniune bazata pe casatoria dintre un barbat si o femeie este problematica, ea putând duce la discriminare fata de partenerii de acelasi sex sau cei necasatoriti. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie