Trei ani inchisoare cu suspendare, pentru fostul deputat Ion Dumitru, in dosarul Romsilva II

 

Ion Dumitru, fost deputat PSD si fost manager-director general al RNP – Romsilva, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de sase ani, pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu în dosarul Romsilva II.

ion dumitru fost manager-director general al RNP - RomsilvaÎn acelasi dosar, Dumitru Bunea, fost director al Directiei Investitii, si Elena Dumitru, fost director al Directiei Economice, ambii membri în Consiliul de Administratie al RNP Romsilva, au fost condamnati la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata.

De asemenea, Bogdan Florin Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Târgu Jiu, a primit tot trei ani de închisoare cu suspendare.

În schimb, instanta i-a achitat pe Mihai Liviu Daia, fost director al Directiei Tehnice si membru în CA al Romsilva, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier si membru în CA al Romsilva, Sorin Mirel Vintila, consilier juridic în cadrul RNP, Mirel Dumitrache, fost sef Serviciu Investitii Dezvoltare din RNP.

Curtea suprema a mai dispus ca Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru si Stanciu Bogdan Florin sa plateasca în solidar suma de 614.322,74 lei cu titlu de despagubiri catre Romsilva, primii trei având de achitat alti 1.071.320 lei cu titlu de despagubiri catre regie.

Decizia instantei este definitiva.

Initial, în septembrie 2011, toti inculpatii din acest dosar au fost achitati de instanta suprema, însa un complet de cinci judecatori a decis în aprilie 2012 rejudecarea dosarului, terminat acum cu condamnarea a patru persoane.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie 2003, SC Severom Trans SRL, societate fantoma, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulica pe senile la o valoare în vama de 6.250 de dolari.

„În fapt, asa cum a reiesit din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un sasiu de tanc tip T34, care avea în fata montata o lama reglabila în „V”, iar în partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare. Asa cum a fost stabilit pe parcursul urmaririi penale, vehiculul era destinat îndepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorina pe ora, neîncadrându-se sub nicio forma în normele europene privind poluarea si consumul”, se arata într-un comunicat al DNA.

Din iulie 2003 si pâna în anul 2004, utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

Conform DNA, în 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, a acceptat discutarea în consiliul de administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv, dupa ce firma care detinea în realitate utilajul – Eufrat SRL – facuse o oferta de vânzare Romsilva si dupa ce Directia silvica Târgu Jiu testase utilajul constatând ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.

„La întocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini nu numai ca au fost ignorate aspectele de natura tehnico-economica, mai mult, au fost trecute caracteristici menite sa alunge firmele concurente, iar pretul de achizitie propus era identic cu cel din oferta. Acest lucru a dus la cumpararea unui produs inutil si necorespunzator calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna RNP ridicându-se la 868.569,576 lei, suma cu care regia s-a constituit parte civila în cauza”, a sustinut DNA.

Utilajul a fost introdus în tara la pretul de 6.250 de dolari, în urma unei asa-zise licitatii, însa RNP Romsilva a platit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 868.569,576 de lei reprezinta, potrivit sursei citate, avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT SRL din Târgu Jiu, societate administrata de Bogdan Florin Stanciu.

Utilajului nu i s-a gasit nicio utilitate, a fost testat atât la Directia Silvica din Calarasi si Dâmbovita, constatându-se ca prezenta serioase deficiente tehnice, dificultati în manipulare si exploatare, deficiente care au fost constatate atât înainte de efectuarea platii, cât si dupa aceea. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie