Parcul eolian de la Casimcea, din judetul Tulcea a fost pus in functiune

 

Compania austraica Verbund a pus în functiune parcul eolian de la Casimcea, din judetul Tulcea, unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip din Europa, dupa ce a conectat la reteaua de electricitate jumatate din capacitatea de productie planificata, de 225 MW.

eolieneRestul turbinelor vor fi conectate la retea pâna la începutul anului viitor. Investitia Verbund în acest proiect este de 380 de milioane de euro, compania intentionând ca pâna în 2016 capacitatea parcului eolian sa ajunga la 280 de MW.

Parcul eolian se afla în apropierea coastei Marii Negre, unde conditiile de vânt sunt la fel de favorabile precum cele de la Marea Nordului din Germania.

Cele 88 de turbine eoliene pot produce anual energie electrica pentru aproximativ 350.000 de gospodarii din România.

„Cu cei peste 200 MW am atins telul pe care ni l-am propus. Energia eoliana din regiune mai are potential de dezvoltare, iar Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa”, a declarat într-un comunicat Wolfgang Anzengruber, CEO Verbund.

Odata cu punerea în functiune a parcului eolian din România, Verbund a juns sa opereze în mod individual sau prin intermediul participatiilor parcuri eoliene cu o capacitate totala de 450 MW în tara si în strainatate.

Guvernul a decis marti ca, din 1 iulie, sa fie amânata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmând sa fie valabila pâna în martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pâna în 2018, pentru centralele eoliene.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza în retea.

Mai departe, producatorii vând aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii îsi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate în constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie