Candidaturile pentru postul de judecator la CEDO se pot depune pana vineri, 7 iunie

 

Persoanele interesate de functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului îsi mai pot depune candidatura pâna vineri, când perioada de înscriere în procedura de selectie se încheie.

cedo sediu„Mâine, 7 iunie, se încheie procedura de depunere a candidaturilor în numele României pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. MAE, prin agentul guvernamental la CEDO, a actionat conform procedurilor si a facut public prin anunturi postate pe site-ul MAE aceasta procedura”, a reamintit joi purtatorul de cuvânt al diplomatiei române, Brândusa Predescu, într-o conferinta de presa.

Cei interesati îsi pot depune candidatura la sediul Ministerului Justitiei, a precizat oficialul MAE.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expira în decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pâna pe 26 iulie.

Comisia de selectie este formata din: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Anastasiu Crisu – Avocatul Poporului, Catrinel Brumar – agentul guvernamental pentru CEDO, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea – judecator la ÎCCJ, Simina Tanasescu – prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Radu Catana – prorector al Universitatii „Babes-Bolyai” si Madalina Manolache – director la Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului din cadrul MJ.

Ministerul Justitiei a publicat anterior conditiile care trebuie îndeplinite de candidati: vârsta sub 70 de ani; sa se bucure de înalta prestanta morala si civica; întrunesc conditiile de exercitare a unor înalte functiuni judiciare sau sunt juristi cu reputatie profesionala recunoscuta; au experienta în domeniul drepturilor omului; cunosc în mod activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale CEDO si cel putin în mod pasiv cealalta limba; în masura posibilului, alegerea lor ca judecator sa nu necesite înlocuirea frecventa sau pentru perioade lungi cu un judecator ad-hoc în exercitarea mandatului; poseda cunostinte de drept international public si de drept comparat.

Dosarul de candidatura trebuie sa contina un curriculum vitae, al carui model a fost publicat pe site-ul MJ, completat în limbile româna, engleza si franceza, însotit de o nota bibliografica detaliata, redactata în limba româna, care sa cuprinsa lucrarile si articolele publicate.

De asemenea, vor fi depuse: copii simple ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenta sau echivalente cu profil juridic la o universitate din România sau diploma echivalata pentru studii superioare în profilul juridic la o universitate din strainatate; copii ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile stiintifice; documente din care sa reiasa ca îndeplinesc conditiile pentru înalte functii judiciare, respectiv o decizie de definitivare într-o profesie juridica; copii ale certificatelor de limba straina (engleza si franceza), în cazul în care candidatii poseda asemenea certificate.

În plus dosarul de candidatura trebuie sa contina: o declaratie pe proprie raspundere de acceptare a nominalizarii în calitate de candidat din partea României (care implica printre altele disponibilitatea de a înceta orice activitati incompatibile cu statutul de judecator al Curtii în ipoteza alegerii) si de confirmare a absentei circumstantelor care sa îl împiedice sa exercite în mod efectiv functia de judecator la Curte precum si a faptului ca nu exista declaratii sau fapte ale candidatului care, daca ar fi date publicitatii, ar putea sa prejudicieze reputatia Curtii.

Urmare a depunerii dosarelor, candidatii vor sustine un interviu în fata Comisiei de selectie, în perioada 12 – 14 iunie, la sediul Ministerului Justitiei.

Lista candidatilor se va posta pe site-ul Ministerului Justitiei si va fi confirmata telefonic în mod individual cu candidatii care îndeplinesc conditiile minimale.

Interviul va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei CEDO, precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de încarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale.

Interviul va avea loc în limba româna, însa vor fi adresate minim doua întrebari si maxim cinci întrebari în cele doua limbi oficiale ale CEDO; în functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii în care a fost adresata întrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii în curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat în limba indicata ca fiind cunoscuta în mod activ.

Lista de propuneri cuprinzând cei trei candidati se va definitiva cu luarea în considerare, pe lânga aceste criterii, a necesitatii ca pe lista sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului în care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat în cadrul Curtii (sub 40% din judecatori). De asemenea, la definitivarea listei se va acorda prioritate, în caz de evaluare similara a doi sau mai multor candidati, aceluia dintre ei care fata de limita maxima de vârsta stabilita pentru exercitarea functiilor (70 ani) sa îsi poata derula macar jumatate din mandat. Celalalt candidat va fi inclus, dupa caz, pe lista de rezerva cu trei candidati.

În termen de maxim cinci zile de la realizarea interviului, Comisia va publica pe site-ul Ministerului Justitiei cele doua liste – de propuneri si de rezerva.

Continutul procesului verbal încheiat ca urmare a procedurii de selectie a candidatilor si de stabilire a continutului celor doua liste va fi disponibil, la solicitarea candidatilor, în ceea ce priveste propria evaluare. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie