Proiect – Un viitor mai bun pentru femei
Identificarea oportunităţilor de implicare şi de dezvoltare a aptitudinilor şi competenţelor antreprenoriale ale femeilor
Compania de consultanţă Depro Inovaţie în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED) a finalizat proiectul “Un viitor mai bun pentru femei”, proiect co-finanţat de Uniunea Europeană.
Principalul obiectiv a fost identificarea oportunităţilor de implicare şi de dezvoltare a aptitudinilor şi competenţelor antreprenoriale ale femeilor din mediul rural si din mediul urban de întindere redusă.
Proiectul a demarat în noiembrie 2008, s-a derulat în 20 de judeţe ale ţării şi a inclus trei tipuri de cursuri oferite gratuit grupurilor ţintă în cadrul proiectului, conform nevoilor specifice identificate la nivelul comunităţilor locale: cursuri de formare de formatori, cursuri de antreprenoriat şi competenţe manageriale şi cursuri de management de proiect.
Beneficiarele proiectului au fost sprijinite atât prin cursuri de instruire cât şi printr-un program complex de consiliere specifică în iniţierea micilor afaceri sau a proiectelor comunitare.
Cursurile oferite gratuit în cadrul proiectului, conform nevoilor specifice identificate la nivelul comunităţilor locale, s-au înscris în următoarele categorii: cursuri de formare de formatori, cursuri de antreprenoriat şi competenţe manageriale şi cursuri de management de proiect. Prima sesiune de instruire oferită de proiect este reprezentată de cursurile pentru formare de formatori care conţin mai multe module: formare instructor, tehnici de comunicare şi instruire a adulţilor, ipostazele formatorilor, exerciţii şi tehnici de evaluare a cursurilor. Participantele aula primit, în urma examinării, diplome recunoscute de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), iar ca o particularitate a proiectului, beneficiarele au primit consultanţă specializată până în momentul finalizării unui plan de afaceri viabil sau a unui proiect de dezvoltare comunitară.
Proiectul “Un viitor mai bun pentru femei” în cifre
Peste 750 de femei au participat la programul de formare profesională în domeniul managementului afacerilor şi în domeniul managementului de proiect iar 100 de proiecte de afaceri şi de proiecte comunitare au fost asistate pe parcursul pregătirii lor.
90% dintre beneficiarele proiectului au fost acreditate de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor iar 40% dintre participantele la programul de formare profesională au beneficiat de consultanţă în iniţierea unei afaceri sau pentru dezvoltarea carierei.
Respectând specificul programului, 79% dintre beneficiare provin din mediul rural, diferenţa provenind din mediul urban de întindere redusă. Aproape trei sferturi dintre beneficiare (70%) sunt persoane active, cu vârstă cuprinsă între 25 şi 45 de ani, iar 10% dintre persoanele care au intrat în program au avut vârsta între 18 şi 24 de ani.
40% dintre beneficiarele programului de formare profesională au beneficiat de consultanță în inițierea unei afaceri sau pentru dezvoltarea carierei. În cadrul proiectului, s-au înregistrat 53 de participante la cursurile de formare de formatori, 51 dintre cele înscrise fiind acreditate în acest sens.
Majoritatea persoanelor care au beneficiat de programele de formare profesională şi de consultanță în inițierea unei afaceri sau în dezvoltarea carierei sunt absolvente de liceu sau au studii superioare. În ciuda nivelului de educație, foarte multe dintre femeile înscrise în program nu au o sursă de venit. O treime dintre femeile angrenate în proiect sunt lucrători familiali, şomere, studente, casnice sau beneficiare ale sistemelor de protecție socială asigurate de stat. Principalele vulnerabilități identificate la participantele programului “Un viitor mai bun pentru femei” sunt reprezentate de faptul că fac parte din familii cu mai mult de doi copii (11%), respectiv de faptul că locuiesc în comunități izolate (6%).
“Beneficiarele cursurilor de formare au fost interesate să dezvolte afaceri sau proiecte pe domenii de activitate variate. Cu titlu de exemplu putem lista câteva dintre ideile antreprenoriale ale femeilor înscrise în programul “Un viitor mai bun pentru femei”: fabrica de conserve de murături, fabrica de brichete de lemn, centru de zi pentru persoane în vârstă, servicii de livrare hrană caldă pentru bătrâni, grădiniţă, restaurant, servicii de cazare, salon de nunţi, ciupercărie, crescătorie de chinchilla, brutărie, sală de fitness, etc”, a declarat Ramon Trillo, managerul proiectului “Un viitor mai bun pentru femei”.
Unul dintre obiectivele proiectului a fost acela de a crea o structură asociativă care să sprijine implicarea femeilor din comunităţi dezavantajate în proiecte comunitare şi să faciliteze participarea acestora pe piaţa muncii, în domenii preponderent ocupate de bărbaţi precum gestiunea unei afaceri. Astfel, a luat fiinţă Asociaţia Naţională a Femeilor intitulată „Un viitor mai bun pentru femei”.
Asociaţia va avea sediul în Bucureşti şi, încă de la început, trei filiale în ţară. Membrii fondatori ai asociaţiei reunesc femei participante la programele de formare şi consultanţă din cadrul proiectului, facilitatori si alte persoane resursă, care şi-au manifestat interesul faţă de constituirea si dezvoltarea acestei organizaţii.
http://www.amosnews.ro/proiect-un-viitor-mai-bun-pentru-femei-2012-01-01
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!