Diversiunea taxei „pe obraz gros”
Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara, înfiintata la 29 aprilie, de la 17 la 11, printr-o ordonanta adoptata ieri.
Numarul de 17 membri era oarecum neconvenabil pentru ca ar fi creat grupuri în ASF, pe un criteriu care nu era politic, ci care tinea de statutul de executiv sau neexecutiv, o tensiune care deja se manifesta în proaspat înfiintata institutie.
Din doisprezece neexecutivi ar fi fost natural sa se creeze o coalitie majoritara care sa rastoarne orice decizie a executivilor, care nu sunt, oricum, nici ei în acord perfect.
Nu putem decât sa admiram clarviziunea autoritatilor, o clarviziune care acopera durata a o luna.
Legea înfiintarii ASF a fost promulgata la data de 23 aprilie, Autoritatea a început sa functioneze de la 29 aprilie, iar actuala decizie ferma ca va fi modificat numarul membrilor ASF are loc la distanta de putin peste o luna.
Ne asteptam ca, poimâine, sa fie anuntata, din nou, modificarea componentei ASF, întrucât daca o lege acopera o luna, atunci o ordonanta de urgenta, în mod normal, acopera numai doua zile.
Desi vicepresedintele ASF Mircea Ursache a lasat sa se înteleaga ca ar urma redus numai numarul membrilor neexecutivi, comunicatul Guvernului de ieri nu face aceasta distinctie.
Surse parlamentare sustin ca, asa cum membri ASF au fost numiti în bloc, la fel trebuie si revocati si facute noi numiri pe numarul redus de posturi.
Conform surselor, partidele din USL vor discuta la finalul saptamânii numirile pentru ASF, urmând sa negocieze si cu celelalte partide la începutul saptamânii viitoare.
* Impozitul pe salariile compensatorii – „perdea de fum”
Informatia reducerii componentei ASF a trecut aproape neobservata, dupa ce Autoritatea însasi, premierul si ministrul finantelor au furnizat presei declaratii „spumoase” despre salariile compensatorii încasate de fostii membri ai entitatilor predecesoare ASF, respectiv CNVM, CSA si CSSPP, si despre impozitarea acestora cu 85%, respectiv aplicarea unei „taxe pe obraz gros”, dupa cum a fost definita de Victor Ponta.
ASF a anuntat, saptamâna trecuta, ca nu a platit niciun salariu compensatoriu conducerii CNVM, CSSPP si CSA si ca aceste plati au fost facute de entitatile predecesoare Autoritatii.
„Salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate în ASF (pâna la 9 salarii în cazul CNVM sau pâna la 19 salarii în cazul CSA) au fost platite de catre fostele entitati conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea”, potrivit comunicatului ASF din 30 mai.
De fapt, la CSSPP nici nu sunt prevazute salarii compensatorii, iar la CNVM nu au fost platite, conform declaratiilor acordate ziarului BURSA de fostul presedinte Carmen Negoita.
Ziarul BURSA a scris, pe 31 mai, ca doar la CSA au fost acordate plati compensatorii.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratând ca nu e vorba de o impozitare, ci de o „taxa pe obraz gros”.
Toate autoritatile au fost tratate la gramada, iar presa a fost îmbatata cu sumele exorbitante pe care le-ar fi luat fostii comisari.
Astfel, dorinta premierului a fost îndeplinita la sedinta de Guvern de ieri.
Taxa nu poate fi, însa, aplicata retroactiv, asa ca este inutila în sine. Rolul ei a fost doar sa creeze o diversiune.
Precizarea facuta, ieri, de Victor Ponta, ca au fost acordate salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, doar pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa, nu mai poate clarifica „talmes-balmesul”.
Mentionarea de catre Victor Ponta a fostului presedintele Daniel Tudor al CSA, actualmente vicepresedinte ASF, drept exemplu negativ, ar putea fi interpretat drept un semn ca nici locurile tuturor executivilor din Autoritate nu sunt batute în cuie.
Victor Ponta a declarat, ieri: „Am înteles, e bine sa fie platiti bine, dar salariul din martie de 25.600 euro pentru presedintele de la Asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat si ca, daca sunt atât de performanti acesti oameni, îsi vor gasi în zona privata unde sa lucreze si unde, bineînteles, nu o sa-i plateasca nimeni cu atât”…
Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul presedintele Daniel Tudor al CSA câstiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM – 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro.
În prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.
ASF este condusa de Radu Rusanu, care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna.
Salariul prim-vicepresedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui.
Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe luna.
Guvernul a mai decis, ieri, ca ASF are obligatia de a vira la bugetul de stat o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli înregistrat la sfârsitul anului. Adina Ardeleanu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!