Cat va castiga statul din programul de privatizari in energie?

 

Programul de privatizari în energie din acest an va ridica, la aproape 12 miliarde de lei, valoarea pachetelor de control detinute de actionari privati, la cele mai pretioase companii ale statului. Statul urmeaza vânda pachete de 10 pâna la 30% din actiunile perlelor coroanei energetice a României.

romgaz 1Daca se va respecta programul ambitios al Guvernului pe acest an, Complexul Energetic Oltenia si Electrica S.A. vor fi majoritar private.

De asemeni, între 20 si 30% din actiunile Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor fi în afara controlului statului, potrivit celor mai recente declaratii ale oficialilor guvernamentali.

Guvernul are ca de obicei un program de vînzari ambitios.

Prospectul de oferta publica de vânzare prin Bursa a 10% din Nuclearelectrica ar trebui sa fie aprobat zilele acestea, astfel încât oferta sa se deruleze luna viitoare, asa cum suna ultimele promisiuni guvernamentale.

Statul ar trebui sa ia cel putin 650 de milioane de lei pe pachetul de la Nuclearelectrica, potrivit evaluarii din 31 martie a pachetului de 9,7% din actiunile companiei, detinut de Fondul Proprietatea (FP).

Pachetul de 19,7% din Nuclearelectrica, care va fi privat pâna la sfârsitul anului valoreaza acum peste 1,3 miliarde de lei

Evaluarea rezervelor Romgaz ar trebui sa fie gata luna viitoare, ca sa se cunoasca pretul pe care îl merita o actiune a companiei si sa devina posibila derularea ofertei de vânzare a 15% din actiuni, în luna octombrie.

Actionarii privati ai Romgaz vor avea de spus, privind soarta companiei, un cuvânt de doua ori mai greu decât cel al FP, care are acum 15% din actiuni.

Valoarea participatiei private la Romgaz se va dubla, pâna la aproape 2,6 miliarde de lei, conform evaluarii pe care Fondul Proprietatea a facut-o pachetului pe care îl detine.

Mai putin probabila decât privatizarea prin bursa în acest an, a Romgaz, este cea a Hidroelectrica, a carei iesire din insolventa a fost promisa de oficiali tot pentru luna iunie.

Ar trebui contractate foarte rapid serviciile unui intermediar, facut repede prospectul de oferta de vânzare, avizat si aprobat si mai repede, astfel ca listarea Hidroelectrica sa aiba loc pâna în decembrie.

Rezultatul ar fi ca, la fel ca la Romgaz, 30% din Hidroelectrica  ar putea fi private, în decembrie. Pachetul de 19,9% detinut de Fondul Proiprietatea valoreaza acum 2 miliarde de lei.

O vânzare de succes a unui pachet de 10% din Hidroelectrica  nu ar trebui sa aduca statului mai putin de un miliard.

Evaluarile FP se fac fie folosind valoarea contabila a capitalurilor proprii ale companiei respective, fie folosind valoarea justa calculata potrivit standardelor internationale de evaluare. Acestea sunt doar repere privind stabilirea preturilor de vânzare celor mai avantajoase.

Toamna acestui an ar putea fi cea mai aglomerata din istoria bursei si a pietei de capital românesti în general, daca se vor îndeplini promisiunile sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI).

Jumatate din distribuitorul de electricitate Electrica si jumatate din Complexul Energetic Oltenia urmeaza sa fie vândute pâna la sfârsitul anului si tot pe bursa. Regimul de viteza al derularii procedurilor ar trebui sa fie la fel de ridicat ca si în cazul Hidroelectrica.

Electrica mai are pachete majoritare la 3 din fostele sale filiale: Transilvania Nord, respectiv Sud si Muntenia Nord. La fiecare Fondul Proprietatea are 21 – 22% din actiuni si potrivit evaluarii acestor pachete, Electrica valoreaza 3,33 de miliarde de lei, iar 51% macar 1,7 miliarde de lei.

Dupa aceeasi metoda de calcul, 51% din Complexul Energetic Oltenia valoreaza aproape 2,1 miliarde de lei. Fondul Proprietatea are 21,5 % din actiunile acestei companii.

Adaugând si valorile pachetelor detinute de  actionarii privati la Transelectrica si Transgaz, valoarea participatiilor neguvernamentale la companiile scoase la vânzare în acest an este de peste 11,7 miliarde de lei.

Veniturile din vânzari ar trebui sa încaseze cel putin 3,5 miliarde de lei, potrivit evalurarii pachetelor dupa metoda cu care Fondul Proprietatea si-a inclus propriile detineri în portofoliu.

Multe piedici si necunoscute pot încurca planurile Guvernului, pentru care nu este definitiv clar, înca, daca, de pilda, cedarea majoritatii la Electrica si CE Oltenia se va face prin majorare de capital sau daca în joc va intra si CE Hunedoara, deocamdata candidata la insolventa.

OMV Petrom nu a fost inclusa în calculele de mai sus, fiind deja de aproape 10 ani majoritar privata.  Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie