FMI revine in Romania in luna iulie. Vezi ce a indeplinit si ce propuneri are Guvernul

 

România a îndeplinit actiunile prioritare convenite cu Fondul Monetar International (FMI), cu exceptia CFR Marfa, iar o misiune FMI va veni în România în a doua jumatate a lunii iulie, potrivit ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu.

fmi„Dupa aprobarea scrisorii în board, în iunie, misiunea FMI va veni în România în a doua parte a lunii iulie. Am îndeplinit actiunile prioritare asumate cu FMI, cu exceptia CFR Marfa, care are deadline-ul (termenul final – n.a.) pe 21 iunie. În jurul datei de 20 iunie trebuie sa avem declarat câstigatorul la CFR Marfa”, a spus Chitoiu, citat de Agerpres.

Acesta a mentionat ca „toate celelalte actiuni – listarea Transgaz, arierate – le avem îndeplinite, reformele structurale, procedurile de listare la Romgaz, Nuclearelectrica, de vânzare a pachetului majoritar de 51% la Electrica, de listare a 15% prin majorare de capital la Oltenia”.

Potrivit vicepremierului Chitoiu, România este „în calendarul asumat cu organismele financiare internationale – au fost selectati consultantii de privatizare, consultantii juridici si procesele sunt în derulare astfel încât sa le îndeplinim în a doua parte a anului. Mentionez si introducerea managementului profesionist la companii”.

De asemenea, „au fost selectate firmele de recrutare profesionala pentru selectia board-ului companiilor cu capital majoritar de stat, reducerea arieratelor companiilor de stat, taierea contractelor oneroase cu clientela politica, alocarea sumelor pentru a acorda subventii consumatorilor vulnerabili, pentru cresterea pretului la gaze”, a declarat oficialul MFP.

CAS ar putea scadea din septembrie

Chitoiu a mai spus ca decizia politica privind reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale sau revenirea TVA de la 24% la 19%, din 2014, va fi luata în toamna acestui an.

„Nu s-a luat decizia politica. Avem doua masuri majore de reducere a fiscalitatii, revenirea TVA si reducerea CAS pentru angajator cu 5 puncte procentuale. Trebuie sa vedem care din cele doua masuri are mai mare impact în economie”, a spus Daniel Chitoiu.

Alti finantisti sunt însa de parere ca ar putea fi o simpla promisiune electorala si ca, dat fiind executia bugetara din primele luni ale anului, o relaxare a fiscalitatii va fi imposibila.

Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat pentru EVZ ca scaderea celor doua taxe ar avea impact diferit asupra bugetului de stat: „Nu este vorba de doua masuri care ar avea impact egal asupra a bugetului de stat, as ca nu se poate vorbi de scaderea uneia sau a celeilalte, mai ales daca luam în calcul cum arata executia bugetara din primele luni. Usurinta cu care USL arunca în discutie aceste teme arata ca e vorba de simple promisiuni”, a spus Ialomitianu.

Astfel, o revenire TVA la 19% ar însemna circa 10 miliarde de lei în minus la bugetul de stat, în timp ce reducerea CAS circa 3 miliarde în minus.

În primele patru ale anului, deficitul bugetar a ajuns la circa 1,1 % din PIB. Tinta pentru acest an este de 2,4% din PIB. Raluca Florescu, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie