Aproximativ 3% dintre medicii romani si 5-10% dintre asistente emigreaza in fiecare an. Studiu

 

Un studiu realizat de Federatia Europeana a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins, transmis de MediHelp International, arata ca aproximativ 3% dintre medicii romani si 5-10% dintre asistente emigreaza in fiecare an, cele mai frecvente destinatii fiind Italia, Franta, Spania, Marea Britanie si Scandinavia.
Statisticile releva ca in anul 2007, de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, si pana in februarie 2013, un total de 28.000 de doctori si 17.000 de asistente au aplicat pentru un post in strainatate, dintre care 80% au fost acceptati din punct de vedere al diplomelor si al limbilor straine cunoscute.

Turism medicalIn plus, Romania a iesit pe locul 18 in cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numarul de specialisti din domeniul medical nascuti in strainatate, cu 5.182 doctori si 4.440 asistente. In anul 2010, peste 7.000 de specialisti au parasit tara si peste 4.000 au fost dispusi sa lucreze in strainatate. In 2011, 16.500 de doctori si asistente au semnat contracte de munca in afara granitelor tarii, dublu fata de 2010, cand numai 8.100 au facut acest lucru.

Printre toti profesionistii care isi cauta un loc de munca in strainatate, angajatii din sistemul medical se situeaza pe locul 2, conform statisticilor de emigrare. „Studiile arata ca 80% dintre tinerii absolventi sunt pregatiti sa plece peste hotare. Deoarece salariile din Romania sunt in jurul sumei de 250 – 300 euro, iar in Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialistilor romani pleaca in alte tari. In aceste conditii, clinicile si spitalele din Romania au tot mai putini profesionisti care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacientii sunt nevoiti sa caute ajutor in afara granitelor tarii. O asigurare privata de sanatate este o solutie accesibila care ofera servicii medicale internationale si acoperire pentru toate procedurile importante in cele mai bune clinici din Europa si din lume”, a declarat Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

In ceea ce priveste motivele emigrarii angajatilor din sistemul de sanatate, studiile arata ca migratia din Romania a fost declansata odata cu aderarea la Uniunea Europeana si inceperea crizei economice. Pana la sfarsitul anului 2009, aceasta situatie a inceput sa aiba un impact puternic asupra fortei de munca din domeniul sanatatii, a numarului de angajati si salarizarii, iar aceste transformari au determinat emigrarea personalului din domeniul sanatatii, care a devenit o problema ingrijoratoare. Specialistii sustin ca o strategie eficienta pentru aceasta problema lipseste si unele dintre masurile de retentie a fortei de munca din zonele rurale nu s-au dovedit eficiente. Corina Gheorghe ,finantistii.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie