Comisia Europeana: OPCOM incalca normele antitrust ale UE

 

Comisia Europeana a transmis societatii OPCOM S.A. si societatii-mama a acesteia, CNTEE Transelectrica S.A., o comunicare privind obiectiunile referitor la practica comerciala a OPCOM de a solicita participantilor la piata spot de energie electrica a OPCOM de a fi inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

comisia europeana1Opinia preliminara a Comisiei este ca OPCOM, operatorul singurei burse de energie din Romania, discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate/loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE. Trimiterea unei comunicari privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigatiei.

Comunicarea privind obiectiunile de astazi prezinta opinia preliminara a Comisiei privind cerinta OPCOM conform careia toti membrii pietelor spot ale energiei electrice (piata pentru ziua urmatoare si piata intrazilnica) trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania si, prin urmare, trebuie sa aiba sediul activitatii economice in Romania de unde sa-si desfasoare activitatea. Constatarea provizorie a Comisiei este ca aceasta cerinta reprezinta o discriminare impotriva comerciantilor straini si restrange concurenta pe piata energiei electrice din Romania, in incalcarea articolului 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si a articolului 54 din Acordul privind Spatiul Economic European (SEE).

Practica comerciala a OPCOM duce la cresterea costurilor pentru comerciantii straini care desfasoara activitate pe bursa energiei din Romania si ii descurajeaza sa intre pe piata angro de energie electrica din Romania. Aceasta reduce lichiditatea si eficienta pietelor de energie electrica.

Bursele de energie au un rol important in furnizarea de informatii privind preturile publice. Acest lucru este esential pentru a avea preturi transparente si fiabile la energia electrica pe pietele angro si cu amanuntul.

Context

Comisia a deschis aceasta investigatie in decembrie 2012.

Articolul 102 din TFUE interzice abuzul de pozitie dominanta pe piata care poate afecta schimburile comerciale dintre statele membre. Punerea in aplicare a acestei dispozitii este definita de Regulamentul antitrust [Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului], care poate fi aplicat de catre Comisie si de catre autoritatile nationale din domeniul concurentei din statele membre ale UE.

Comunicarea privind obiectiunile este o etapa formala in investigatiile Comisiei. Comisia informeaza in scris partile implicate cu privire la obiectiunile formulate impotriva lor, iar pentru a-si prezenta observatiile partile pot raspunde in scris si pot solicita o audiere.

In cazul in care, Comisia a ajuns la concluzia ca exista dovezi suficiente cu privire la existenta unei incalcari, dupa ce partile si-au exercitat dreptul la aparare, aceasta poate emite o decizie prin care solicita sa se puna capat respectivului comportament si aplica o amenda de pana la 10 % din cifra de afaceri anuala la nivel mondial a unei intreprinderi. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie