Dreptul de vot de la 16 ani, votul prin corespondenta si completarea statutului Avocatului Poporului – propuneri de revizuire a Constitutiei

 

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constitutiei, sustine introducerea votului prin corespondenta în Constitutie, reducerea vârstei de vot la 16 ani si completarea statutului Avocatului Poporului, care va trebui sa îndeplineasca conditiile de numire a judecatorilor CC.

ConstitutiaGorghiu sustine introducerea în Constitutie a prevederii potrivit careia parlamentarii si presedintele României sa fie alesi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanta.

Astfel, la actualele prevederi ale articolului 62, alineatul 1 din legea fundamentala, precum si la articolul 81, alineatul 1, deputatul PNL doreste sa adauge prevederea: „Dreptul de a alege poate fi exprimat si prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta, potrivit legii electorale”.

„Prin instituirea posibilitatii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta se asigura respectarea principiului universalitatii votului, care este un principiu de baza al democratiei, constând în acordarea posibilitatii fiecarui cetatean adult si cu discernamânt de a-si alege reprezentantii (…)Posibilitatea de a vota prin corespondenta sau prin mijloace electronice ofera sansa exercitarii anticipate a votului, cu pastrarea secretului votului. Votul prin corespondenta sau prin mijloace electronice este în primul rând avantajos pentru cetatenii români stabiliti într-o alta tara, dar si pentru cetatenii aflati într-o alta tara cu caracter temporar sau ocazional”, argumenteaza Gorghiu.

Totodata, deputatul PNL se numara printre cei care sustin reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

Un alt amendament priveste statutul Avocatului Poporului, în cazul caruia Gorghiu sustine reglementarea în legea fundamentala a modului de numire, respectiv prin vot în plenul celor doua Camere ale Parlamentului. „Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singura data”, iar acesta trebuie sa îndeplineasca conditiile de numire prevazute în cazul judecatorilor Curtii Constitutionale.

De asemenea, Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora, dar si a legilor aflate în vigoare si a ordonantelor.

În plus, Gorghiu prevede modalitatea de încetare a mandatului Avocatului Poporului, prin demisie, incompatibilitate, imposibilitate de a-si îndeplini atributiile mai mult de 90 de zile, constatata prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Mai mult, este prevazuta revocarea din functie a Avocatului Poporului pentru încalcarea Constitutiei si a legilor, prin votul din plenul celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea Birourilor Permanente, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

În cazul Avocatului Popurului mai sunt prevazute o serie de atributii în ceea ce priveste „solutionarea amiabila a conflictelor aparute între persoanele fizice pe de-o parte si institutiile si autoritatile publice, pe de alta parte, inclusiv prin formularea unor propuneri de solutionare a problemelor cu care a fost sesizat”. Manciu Andi, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie