Cei mai mari exportatori romani in 2012

 

Cei mai mari 100 de exportatori trimit pe pietele externe produse în valoare de 22- 23 de miliarde de euro pe an.

import-exportDacia, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom si ArcelorMittal Galati sunt cei mai mari exportatori români în 2012, potrivit datelor provizorii de la INS.

Cât exporta însa fiecare dintre aceste companii este un mister, fara ca Guvernul sa explice motivele pentru care nu se fac publice valorile de export ale celor mai mari jucatori.

„Companiile din topul celor mai mari 100 de exportatori acopera, cu certitudine, între 50 si 53% din exporturile totale ale României în 2012, care au ajuns la valoarea de 45 de miliarde de euro în 2012. Când am întrebat de ce sunt secretizate informatiile privind valoarea exporturilor, mi s-a raspuns ca este conform dispozitiilor de la Finante“, a spus prof. dr. Cezar Mereuta, cercetator în economie. Profesorul Mereuta spune ca, asa cum Ministerul de Finante publica informatiile din bilant pentru 400.000 de companii, la fel ar trebui sa existe si un site pentru cele 15.000 – 20.000 de companii exportatoare, care sa contina informatii despre valoarea exporturilor, cifra de afaceri si domeniul de activitate al companiilor.

Exista însa unele companii care fac publice informatiile legate de export. Producatorul de electrocasnice Arctic, de exemplu, aflat pe locul 32 în topul exportatorilor, a avut exporturi de 193 mil. euro în 2012 (în crestere cu o treime). Si producatorii de componente auto fac cunoscute datele privind exporturile, având în vedere ca multe dintre aces­te companii sustin ca exporta integral produc­tia din România, iar cifra lor de afaceri este publica.  Adelina Mihai, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie