Frank Timis a jucat la cacealma in Liberia?

 

Un articol ravasitor despre modul mai putin ortodox în care cel mai bogat român ar fi facut afaceri cu petrol în Liberia a aparut de curând în presa africana. FrontPageAfrica, preluat de AllAfrica, tocmai a publicat un material în care prezinta îndoielile privind descoperirile de petrol anuntate de miliardar. A falsificat Frank Timis adevarul? În luna februarie 2012, African Petroleum (AP), compania detinuta de omul de afaceri de origine româna Frank Timis a anuntat o descoperire importanta de petrol în blocul Naria-1 din Liberia. Anuntul a fost primit cu bucurie de catre piete, actiunile listate la bursa ale companiei înregistrând o crestere de 100% (de la 0,68 de dolari la 1,51 de dolari).

frank timisMai mult decât atât, anuntul descoperirii zacamântului urias le-a stârnit interesul chinezilor de la PetroChina, care au venit cu o oferta de cumparare de 1,35 de dolari pe actiune pentru toate activele petroliere din Africa ale companiei lui Timis, scrie AllAfrica.

Actori din industria petroliera au privit neîncrezatori atât anuntul câ si oferta celor de la PetroChina.

Dat fiind faptul ca negocierile dintre cele doua companii au alunecat într-o etapa care nu parea sa duca la succes, AP a publicat un comunicat de presa în luna ianuarie a acestui an, în care scria ca „un-risked prospective resources” de la Bee Eater/Narina depasesc 840 MMstb (Million Stock Tank Barrels) la care se adauga înca 2396 MMstb în blocurile LB-08 &LB-09 (3.236 MMstb în total).

Regulatorul local al industriei din Liberia (NOCAL) a declarat la scurt timp ca se impun verificari pentru a se stabili daca petrolul identificat acolo este viabil din punct de vede comercial. Nu a mai trecut mult timp pâna la aparitia unui comunicat comun privind rezultatele încurajatoare de la Bee Eater.

Liberienii au început sa speculeze faptul ca NOCAL ar încerca sa ascunda petrolul si ar planifica în secret exploatarea resurselor fara stirea poporului.

Presa locala a început sa fie mai atenta la anunturile AP, iar FrontPageAfrica a publicat chiar o explicatie a unui expert care arata ca „un-risked prospective resources” nu înseamnî rezerve dovedite ci ca daca AP va continua sa exploreze, AR PUTEA sa gaseasca 840 de milioane de barili.

Karl Thomas, CEO la African Petroleum, a trimis un nou comunicat în luna februarie a acestui an în care a aratat faptul ca anul 2012 a fost un an de mare succes pentru companie reprezentat de descoperirile din Liberia si de faptul ca va începe forajul si în apele Gambiei, Coastei de Fildes si Senegalului unde, deasemenea, are concesionate perimetre petroliere.

„De asemenea, finalizam negocierile cu PetroChina privind investitiile asupra a 20% din blocul LB-09 despre care credem ca se vor încheia cu un acord în cel mai scurt timp”, se mai arata în comunicat.

Trei luni mai târziu, planeaza îndoielile asupra companiei African Petroleum si asupra actionarului sau majoritar Frank Timis, care ar fi putut exagera descoperirile cu scopul de a profita de cresterea actiunilor la bursa dar si de a face compania mai atractiva pentru chinezii de la PetroChina, scrie AllAfrica, care arata faptul ca în ultimele saptamâni, 5 seniori executivi de la AP au parasit compania, iar NOCAL a cerut recent companiei sa puna pe masa toate datele privind descoperirile de la Bee-Eater 1, pentru a fce propriile verificari si analize.

Surse din interiorul NOCAL au explicat pentru presa locala ca dureaza luni de zile pentru colectarea tuturor datelor privind o descoperire si înca si mai multe luni pentru interpretarea acestora înainte de a da un verdict clar.

Sursele au explicat faptul ca e prea devreme pentru a determina care este situatia si care este raspunsul final privind rezultatele de la Bee-Eater 1. Pâna în ziua în care se va da un rezultat sigur, regulatorul nu poate decât sa dea asigurari ca urmareste îndeaproape cazul, scrie AllAfrica.

O serie de critici sunt de parere ca raspunderea cade asupra NOCAL, care trebuie sa-si joace rolul de regulator si sa tina în sah compania African Petroleum.

Unii experti în drept spun ca NOCAL s-a expus la procese si actiuni în instanta din partea altor investitori pentru ca nu si-a jucat rolul de organism de încredere.

În orice caz, scrie publicatia, totul depinde acum de NOCAL sa afle dedesubturile cresterii spectaculoase a actiunilor din compania lui Frank Timis, care ar fi trebuit sa puna Liberia pe harta tarilor producatoare de petrol. Pentru Liberia nu e târziu, însa zilele lui Frank Timis ca gestionar al petrolului în aceasta tara ar putea fi numarate.   Ce este cel mai important este ca executivi ai NOCAL ar fi declarat off the record ca institutia nu are capacitatea sa determine daca descoperirea AP este adevarata sau falsa, fapt ce stârneste si mai multa confuzie.

FrontPageAfrica a aflat pe surse ca regulatorul ar fi externalizat investigatia unor experti, investigatie care ar fi un adevarat dezastru pentru tara daca s-ar dovedi în urma ei ca descoperirea este inexistenta sau neviabila economic. Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie