Programul Operational Regional este cel mai performant program operational cu finantare europeana – Liviu Dragnea

 

Programul Operational Regional (POR) este cel mai performant program operational cu finantare europeana, a declarat marti vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

liviu dragnea 2„POR este cel mai performant program operational cu finantare europeana din România, asta este concluzia sintetica a raportului anual de implementare. Este un rezultat bun pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale, aceasta este o veste buna, dar vestea proasta este ca reiese ca celelalte programe operationale au rata de absorbtie mai mica de 30 la suta, cât are programul nostru. Si, din punctul meu de vedere, aceasta rata de absorbtie de 30 la suta, care pune Ministerul Dezvoltarii pe primul loc, reprezinta un succes pentru POR, dar ne face sa ne gândim foarte serios ce alte masuri în afara de cele pe care le-am luat din ianuarie pâna astazi mai trebuie sa luam ca rata de absorbtie pe toate programele operationale sa se mareasca”, a afirmat vicepremierul cu prilejul reuniunii Comitetului de monitorizare a Programului Operational Regional 2007 – 2013.

Potrivit acestuia, speranta este ca rata de absorbtie sa creasca pâna la finele anului.

„Ne mentinem speranta ca, pâna spre sfârsitul anului, rata de absorbtie sa creasca permanent, cel putin cu ritmul în care a crescut în ultimele luni. Sunt niste eforturi serioase pe care le face Ministerul Fondurilor Europene, cu sustinerea Guvernului si a primului-ministru. Trebuie sa analizam unde s-a gresit, cine a gresit, unde au fost lipsurile, daca au fost greseli de sistem, daca au fost greseli punctuale sau locale. Trebuie sa abordam, pe de o parte, modul în care putem elimina, ca greselile din trecut sa nu se mai repete si, pe de alta parte, sa analizam cu atentie care au fost piedicile generatoare de întârzieri în ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene”, a subliniat ministrul Dezvoltarii Regionale.

El a evidentiat ca, pâna în prezent, au fost luate unele masuri în Guvern, între acestea fiind înlocuirea sistemului de rambursare cu sistemul de decontare. De asemenea, a adaugat vicepremierul, au fost îndeplinite masurile necesare pentru a se ridica presuspendarea.

Între masurile care se preconizeaza pentru perioada urmatoare se afla stabilirea procentului de supracontractare la nivel de program, si nu la nivel de axe – masura care are în vedere folosirea tuturor fondurilor alocate. De asemenea, se lucreaza împreuna cu ANRMAP la elaborarea unui act normativ care sa clarifice procedurile de achizitii publice si, pe de alta parte, sa contribuie la responsabilizarea institutiilor care fac verificarea contractelor de achizitii publice. Alte masuri mai vizeaza reducerea birocratiei, precum si realizarea unui ghid unic de interpretare a Ordonantei 66 (privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute în obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora), care sa cuprinda puncte de vedere unitare ale tuturor institutiilor implicate în achizitiile publice.

La rândul sau, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a subliniat ca trebuie accelerat foarte mult în ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. „Nu trebuie sa facem absorbtie de dragul absorbtiei”‘, a declarat ministrul Teodorovici. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie