Banca Italo Romena isi majoreaza capitalul cu 20 milioane de euro

 

Banca Italo Romena va efectua în acest semestru o majorare de capital de 20 de milioane de euro, care va reajusta principalii indicatori patrimoniali si va sustine recuperarea profitabilitatii, a declarat recent Paolo Mariani, directorul general al bancii. La 31 decembrie 2012, capitalul bancii era egal cu 47,5 milioane de euro.
banca-italo-romenaConsiliul de Administratie al Bancii Italo Romena a aprobat bilantul exercitiului 2012, care a înregistrat un rezultat economic net negativ, în valoare de 11,1 milioane de euro, datorat cresterii semnificative a provizioanelor de risc de credit.
Cresterea provizioanelor de peste 21,6 milioane de euro, adica cu 195% fata de precedentul exercitiu, desi cu impact negativ asupra contului de profit si pierdere al exercitiului, a fost necesara pentru a adapta fondul de rezerva pentru deprecierea creditelor la principiile de gestiune prudentiala a bancii-mama Veneto Banca, supusa reglementarilor Bancii Italiei.
În ceea ce priveste portofoliul de credite „in bonis” (credite acordate clientilor considerati solvabili), volumul cumulat al provizioanelor supuse rectificarii, care rezulta a fi în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, înregistreaza un procent de acoperire egal cu 0,96%, un nivel adecvat pentru acoperirea riscului aferent categoriei creditelor cu evolutie normala.
Paolo Mariani, Directorul General al Bancii Italo Romena, a declarat: „Gradul ridicat de incertitudine si turbulenta pietelor financiare au indus, pe de o parte, o abordare extrem de prudenta în acordarea de noi finantari iar, pe de alta parte, au condus la o crestere importanta a gradului de acoperire a creditelor non performing. Conform principiilor de gestiune prudentiala a Grupului Veneto Banca, Banca Italo Romena a avut o abordare deosebit de prudenta în ceea ce priveste provizioanele de risc de credit, marind în mod semnificativ valoarea acestora pâna la 32,8 milioane de euro”.
La sfârsitul anului 2012, activele totale ale Bancii Italo Romena s-a ridicat la 1,14 miliarde de euro, în crestere cu 0,7% fata de sfârsitului anului 2011, în ciuda faptului ca volumul de credite catre clientela a scazut cu 0,6% pâna la o valoare de 946,9 milioane de euro.
„Mentinerea unui context macroeconomic precar a încetinit în mod semnificativ activitatea de creditare. Pe de o parte, atât cererile de finantare ale societatilor pentru capital circulant si fix, cât si cererea provenind de la familii au înregistrat o scadere, iar pe de alta parte ne-am confruntat cu o deteriorare a calitatii portofoliului de credite. Usoara reducere a volumului de credite catre clientela (-0,6%) arata totusi ca Banca a continuat sa sustina cererea de credite din piata, în ciuda conjuncturii economice nefavorabile”.
Valoarea totala a surselor atrase de la clientela a ajuns la 621,2 milioane de euro, reflectand o crestere în termeni absoluti de 14,8 milioane de euro fata de valoarea înregistrata în exercitiul anterior, echivalenta cu o crestere de 2,4%.
La finele exercitiului 2012, marja de dobânda s-a ridicat la 30,2 milioane de euro, înregistrând o crestere de 6,4 milioane de euro fata de anul precedent.
Cu o marja de intermediere în usoara scadere (2,9%) si cu costuri de administrare relativ stabile, valoarea Cost/Income Ratio a crescut de la 51,7% în 2011 la 52,7% în 2012, aflându-se sub media sistemului înregistrata la luna decembrie 2012 (58,14%). I.P. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie