Procesul de regionalizare-descentralizare – intalnire de lucru
Descentralizarea competentelor publice de la nivel central la nivel local si regional a reprezentat tema intalnirii de lucru organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice cu reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei publice locale, cu primari si presedinti de consilii judetene, in prezenta reprezentantilor unor ministere si a membrilor grupului academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG).
„Am stabilit sa avem aceste discutii chiar cu cei catre care vrem sa transferam competente, adica reprezentantii autoritatilor publice locale – primari de comune, de orase si municipii, presedinti de consilii judetene. Am tinut sa participe la discutii si cei care vor trebui sa legifereze ceea ce propunem noi.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea la conferinta de presa organizata dupa primele doua zile de dezbatere.
Tema discutiilor a fost stabilita avand in vedere faptul ca descentralizarea este un proces care se deruleaza in paralel cu cel de regionalizare, iar stabilirea competentelor pe fiecare nivel administrativ trebuie sa se realizeze in urma unor consultari cat mai ample, cu cei direct vizati de acest proces.
„Sunt multumit de cum decurge intalnirea, mai ales pentru faptul ca cei prezenti sunt foarte implicati, au contribuit din plin la discutii, s-au pregatit inca dinainte cu intrebari si propuneri concrete, au luat foarte in serios acest proces.”, a afirmat Liviu Dragnea.
In cadrul intalnirii s-a convenit ca orice proces de transfer de competente si atributii in plan local sa se realizeze in mod obligatoriu si cu un transfer de resurse. Unul dintre principiile foarte importante care au fost stabilite in legatura cu descentralizarea competentelor se refera la criteriile de repartizare.
Astfel, participantii au propus ca la nivelul consiliilor locale si judetene sa se exercite competente in special de administrare, consiliile regionale sa exercite competente legate de dezvoltarea regiunii, iar la nivel central sa ramana cele legate de elaborarea politicilor si strategiilor nationale, cele de reglementare si cele de monitorizare si control.
Intalnirea a avut loc la Tulcea, urmand ca alte intalniri de lucru sa fie organizate periodic de MDRAP pentru detalierea procesului de descentralizare. Propunerile si observatiile formulate sunt centralizate la nivelul ministerului, care le va analiza si le va transpune in proiecte de modificare a actelor normative existente in domeniul administratiei publice. Proiectele legislative rezultate vor fi prezentate la urmatoarele intalniri.
In paralel cu intalnirile de lucru pentru descentralizare, MDRAP organizeaza, in fiecare regiune de dezvoltare, dezbateri cu participare publica pentru procesul de regionalizare. Primul astfel de eveniment, pentru regiunea Nord-Est, a avut loc joi, 23 mai a.c., la Iasi.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este institutia desemnata in februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei, sa coordoneze pregatirea procesului de regionalizare-descentralizare. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!