Raport privind întarirea institutiei Avocatului Poporului în Europa

 

Comisia pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, luni, 27 mai, la Izmir, un raport privind întarirea institutiei Avocatului Poporului în Europa, potrivit unui comunicat.

avocatul poporuluiPotrivit raportorului Jordi Xuclà, (Spania, ALDE), institutiile Ombudsman, care sunt responsabile pentru protejarea cetatenilor împotriva administratiei defectuoase, joaca un rol fundamental în consolidarea democratiei, statului de drept si drepturile omului.

Raportul a fost prezentat la reuniunea Comisiei, desfasurata la Izmir, Turcia, unde a participat senatorul Tudor CHIUARIU, membru al Delegatiei Parlamentului României la APCE.

Comisia a constatat ca nu exista un model standard al institutiei Avocatul Poporului în Europa sau în lume. Unele tari au înfiintat o institutie de mediator unic si general, în timp ce altele au optat pentru un sistem multi-institutional, inclusiv avocatii poporului regionali si / sau locali si / sau specializati în anumite domenii, cum ar fi lupta împotriva discriminarii, protectia minoritatilor si drepturile copiilor. Având în vedere diversitatea de ordine si traditiile juridice, nu ar fi întelept sa propuna un model uniform de mediator.

Potrivit raportului adoptat de catre Comisie, Ombudsmanul trebuie sa aiba acces la documente, competente de investigatie si acces la Curtea Constitutionala atunci când considera ca legislatia nu e conforma cu Constitutia.

La Avocatul Poporului trebuie sa aiba acces direct oricine (inclusiv corporatii) afectat de administrare defectuoasa, indiferent de nationalitate.

Raportul consemneaza faptul ca masurile de austeritate luate în timp de criza economica pot lovi institutiile Ombudsman în toate statele membre ale Consiliului Europei. În vremuri de criza economica, mediatorul este în cea mai buna pozitie pentru a proteja persoanele vulnerabile, care sunt de multe ori în conflict cu guvernul pe probleme de munca si protectie sociala, rolul sau fiind esential pentru protejarea drepturilor fundamentale.

În cadrul reuniunii s-au discutat rapoartele privind coruptia ca amenintare la adresa drepturilor omului; întarirea institutiei Avocatului Poporului în Europa si implementarea hotarârilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Totodata, au avut loc schimburi de opinii cu reprezentanti guvernamentali si ai mediului academic pe urmatoarele teme – reforma justitiei în Turcia, raspunderea institutiilor internationale pentru violarile drepturilor omului si eficienta Conventiei Europene a Drepturilor Omului: Declaratia de la Brighton si perspective -, precum si o discutie privind solicitarea de aviz a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei pentru proiectul de Protocol nr. 16 la Conventia Europeana a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie