Sindicatele din minerit anunta proteste, in contextul reducerii programului la 4 zile pe saptamana, pentru angajatii Complexului Energetic Oltenia

 

Programul de lucru al celor 19.000 de angajati ai Complexului Energetic (CE) Oltenia va fi redus de la 5 la 4 zile pe saptamâna, începând cu 1 iunie, iar sindicatele din minerit se declara nemultumite de decizie si anunta cu actiuni de protest la care sunt asteptati aproximativ 5.000 de mineri.

mineriFederatia Nationala Mine Energie, condusa de Marin Condescu, a dat publicitatii, duminica, un comunicat de presa în care precizeaza ca de la 1 iunie programul de lucru al angajatilor Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe saptamâna, din cauza cererii scazute de energie pe baza de lignit, iar aceasta decize a administratiei companiei va genera ample actiuni de protest.

Decizia de reducere a saptamânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajatilor cu 20%, sustin reprezentantii Federatiei Nationale Mine Energie.

De asemenea, sindicatele reclama si „reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajati din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu pâna la 50%”.

Reprezentantii Federatiei Nationale Mine Energie sustin ca niciuna dintre masuri nu a fost negociata, fiind comunicate sindicatelor doar dupa ce au fost aprobate de catre administratie, Federatia Nationala Mine Energie considerând ca aceste decizii reprezinta încalcari ale contractului colectiv de munca.

Duminica a avut loc o sedinta extraordinara a Comitetului Director al Federatiei Nationale Mine Energie, în care s-a decis ca prima actiune de protest, la care sunt asteptati 5.000 de mineri, sa aiba loc la Târgu Jiu, joi, la ora 12.00.

„Cei 209 responsabili sindicali prezenti la sedinta au stabilit ca actiunile sindicale se vor desfasura indiferent de actiunile de intimidare la care vor fi supusi angajatii, inclusiv blocarea mijloacelor de transport, caz în care membrii de sindicat vor merge pe jos din zonele miniere spre Târgu Jiu”, se mentioneaza în comunicatul de presa.

Sindicatele mai sustin ca „protestul va continua pâna la solutionarea tuturor revendicarilor” si cer institutiilor guvernamentale si actionarului minoritar al societatii sa ia toate masurile pentru solutionarea revendicarilor angajatilor Complexul Energetic Oltenia si pentru „derularea unui dialog corect si constructiv cu organizatiile sindicale”.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia.

El declara recent ca „abia asteapta” o actiune de protest a minerilor pentru a merge în mijlocul acestora si a-i întreba daca sunt nemultumiti ca au scazut salariile pentru 800 de angajati TESA si au crescut pentru alti 1.500 de salariati tot din rândul personalului TESA. Ciurel sustinea ca s-a dorit o reasezare a salariilor între diferitele subunitati din CE Oltenia, care sa permita venituri egale pentru angajati aflati pe aceleasi
posturi în locuri de munca diferite. Managerul privat mai spunea ca printre cei afectati de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajati pe post de inspector social si care, anterior, aveau venituri lunare si de 15.000 de lei. Ciurel sustinea liderii sindicali vor fi angajati conform pregatirii lor profesionale si vor fi platiti ca atare.

Federatia Nationala Mine Energie anuntase anterior ca în 24 mai va organiza un miting de protest la Bucuresti, cu 5.000 de persoane, actiunea fiind suspendata pentru 30 de zile în urma negocierilor cu administratia. De asemenea, sindicatele anuntasera pichetari cu câte 300 de oameni la Târgu Jiu, la cele doua sedii ale Complexul Energetic Oltenia, protestele fiind anulate dupa ce autoritatile locale au facut apel catre liderii minerilor sa tina cont de fapt ca în aceieasi perioada, 21-26 mai, aveau loc Zilele Orasului. Gigi Ciuncanu, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie