Companiile de asigurari vor munci „voluntar” pentru PAID – proiect de lege

 

Potrivit unui proiect de lege, romanii vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta la orice companie de asigurari, dar firmele de asigurari care nu sunt membre ale Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) vor vira contributia in contul acestei institutii.

asigurare casaToate firmele de asigurari vor contribui cu valoarea platita de cel care doreste sa fie asigurat, in contul PAID-ului, care se obliga sa plateasca despagubirile pentru daunele asigurate obligatoriu.

Din pretul fiecarei polite facultative, 20 de euro (in cazul locuintelor din materiale moderne) sau 10 euro (in cazul locuintelor din chirpici) vor merge catre PAID. In acelasi timp, Pool-ul isi va asuma despagubiri de pana la 20.000, respectiv, 10.000 de euro in cazul in care se concretizeaza unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adica cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

Intrebat daca scopul introducerii acestei modificari vizeaza salvarea PAID-ului fara a afecta concurenta din piata, presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, si initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, a negat vehement.

„Ideea de la care s-a plecat a fost urmatoarea: toti cetatenii sa fie asigurati si toate firmele sa poata introduce acest tip de produs in oferta lor. In prezent exista societati care „chipurile” practica asigurarea acestor riscuri, dar la preturi foarte mari. Vrem sa introducem obligativitatea unui tarif unic, in asa fel incat sa oferim tuturor cetatenilor sansa sa fie asigurati”, a explicat presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, pentru Business24.

Romanii nu vor plati de doua ori asigurarea locuintei

Initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, infirma categoric stirile care au aparut in presa, potrivit carora toti romanii vor fi obligati sa plateasca de doua ori asigurarea de locuinta, si spune ca sunt „niste porcarii, care nu au legatura cu realitatea”.

La randul sau, Aurelia Cristea, directorul general al PAID, dezminte informatiile alarmiste din mass-media: „romanii nu vor plati de doua ori asigurarea. Mecanismul de reglare va fi in interiorul companiilor de asigurare si in raportul cu PAID-ul.

Romanii vor face o singura polita de asigurare, dar modul in care PAID-ul va gestiona aceasta polita va fi pe principiul coasigurarii. Adica toti asiguratorii vor putea sa opereze si sa vanda polita de asigurare obligatorie, cu cele trei riscuri incluse si la prima asigurata prin lege”.

Sefa PAID spune ca despagubirile pot ajunge la 3 miliard de euro, in cazul unui cutremur

Aurelia Cristea mai spune ca PAID-ul ii va despagubi si pe cei care au incheiat o polita la o companie care nu este membra a Pool-ului de asigurare. „Daunele vor fi instrumentate de catre inspectorii de daune ai asiguratorilor. Cu alte cuvinte, compania care nu face parte din PAID va trimite un evaluator care va instiinta Pool-ul cu privire la valoarea daunelor, urmand ca acesta sa trimita decontul in cel mult 30-40 de zile”.

Atat deputatul Mihai Tudose, cat si sefa PAID, Aurelia Cristea, precizeaza ca, in acest moment, amendamentele asteapta avizul de la Consiliul Concurentei, care ar trebui sa vina in cel mult o saptamana. Dupa ce va primi avizul de la Concurenta, modificarile vor intra in vigoare in cel mult o luna, spera Tudose.

PAID a revenit pe profit in primul trimestru

PAID a inregistrat in primul trimestru din 2013 un profit de peste 2 milioane de lei (aproximativ 530.000 euro). Dupa ce in 2012, PAID a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane lei (640.000 euro), rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, Pool-ul a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru din 2013.

Rezultatul se datoreaza „bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare”, spun oficialii companiei.
PAID asigura trei tipuri de dezastre, respectiv : cutremur, alunecari de teren si inundatii.

Asigurarea in cazul unui cutremur poate ajunge pana la trei, patru milioane de euro, mentioneaza sefa institutiei. Polita de asigurare obligatorie a locuintelor este vanduta prin retelele de distributie ale celor 13 companii care sunt actionari PAID:

* ABC Asigurari
* Astra Asigurari
* Ardaf
* Carpatica Asig
* Certasig
* City Insurance
* Credit Europe Asigurari
* Euroins Romania
* Generali
* Grawe Romania
* Groupama Romania
* Platinum Asigurari
* Uniqa Asigurari
Alexandra Grigore, business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie