Oferta pentru finantarea Oltchim facuta de Fortissimo Capital

 

Fondul de investitii israelian „Fortissimo Capital” a depus o oferta pentru finantarea Oltchim, sustin surse din combinat. Fondul este dispus sa se implice acum în finantarea combinatului vâlcean cu pâna la 50 milioane de euro, sa-i asigure managementul si sa preia, în final, „Oltchim 2” – un SPV format din activele viabile ale societatii.

oltchimAdministratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv si BDO) si Ministerul Economiei (actionarul majoritar al combinatului) nu se grabesc deocamdata cu declaratiile oficiale pe aceasta tema pentru ca poarta mai multe discutii cu investitorii interesati. Conform surselor citate, este vorba de companiile Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din tara noastra), PCC (actionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participatie directa si indirecta de aproape 33%), SCR Grup detinut de Stefan Vuza, SOCAR si grupul rus TISE. Sursele noastre afirma ca administratorii Oltchim s-au întâlnit, ieri, cu PCC (care ar fi tentat sa se alieze cu grupul controlat de Stefan Vuza si grupul InterAgro condus de Ioan Niculae), iar saptamâna viitoare vor dis-cuta cu SOCAR. La începutul lunii iunie ar fi programata întâlnirea dintre reprezentantii TISE si adminis-tratorii combinatului vâlcean, mai spun sursele citate.

Planul administratorilor privind reorganizarea Oltchim si aceasta schema de finantare urmeaza sa fie supuse aprobarii comitetului creditorilor saptamâna viitoare.

BCR a refuzat sa mai faca parte din comitet, iar în locul sau a fost ales, recent, CEC Bank, sustin sursele citate.

Acest plan a fost prezentat în exclusivitate de ziarul BURSA si presupune implicarea investitorului interesat cu o finantare de 50 milioane de euro înca din aceasta etapa. În schimb, investitorul primeste managementul Oltchim 2 (creat în iunie) si un drept de optiune în etapa finala a reorganizarii (bineînteles daca în toam-na acest plan întruneste votul creditorilor si al judecatorului sindic). Finantatorul are sanse ca, în etapa finala, sa aiba unul sau mai multi competitori. Finantatorul are dreptul sa egaleze oferta cea mai mare din faza finala, iar daca nu doreste acest lucru, atunci îsi va recupera primul inves-titia, cu o dobânda negociata.

Partile sociale emise de „Oltchim 2” (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul esecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic. Investitorul va fi selectat cu acordul creditorilor Oltchim.

Oltchim este în insolventa de la începutul acestui an, dupa ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a esuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câstigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar detinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulata pentru ca Dan Diaconescu nu a platit banii în termenul impus de autoritati (zece zile de la desemnarea câstigatorului licitatiei).

În tabelul preliminar al creantelor, au fost înscrise obligatii ale Oltchim de 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR si Banca Transilvania.

Principalii actionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o detinere de 54,8% din actiuni si PCC, cu o detinere directa si indirecta de circa 33% din titluri. A.T.bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie