Functionarea a doua CSM – propunere
Miercuri, 22 mai, senatorul Tudor Chiuariu a declarat ca propunerile Partidului National Liberal privind revizuirea Constitutiei se refera la:
– functionarea a doua CSM: unul pentru judecatori (Consiliul Superior al puterii judecatoresti) si altul pentru procurori (Consiliul procurorilor)
– majorarea numarului judecatorilor de la Curtea Constitutionala (la 12), din care trei sa fie numiti de ICCJ
– obligatia presedintelui tarii de a nu face parte din niciun partid politic
– instituirea principiului egalitatii de pozitii procesuale de arme intre acuzare si aparare in procesul penal, a egalitatii de tratament intre contribuabili si stat.
Tudor Chiuariu: “A mai existat o propunere importanta tot in legatura cu rigorile de impartialitate si neutralitate pe care vrem sa le impunem in privinta persoanelor care exercita functia de presedinte al Romaniei, sigur, in legatura directa cu noul rol al presedintelui Romaniei, si anume de sef al statului, si nu acela de sef al Executivului si le-am propus colegilor mei sa avem un articol care sa se refere expres la neutralitatea exercitarii functiei de presedinte, la interzicerea oricaror forme de partizanat politic si la interdictia dupa finalizarea mandatului de presedinte de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri si de a indeplini alte demnitati publice, in sensul asigurarii impartialitatii, pentru ca daca un presedinte stie ca se intoarce in politica din timpul functiei, atunci va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care este presedinte. Speram sa nu fie cazul. El nu ar trebui sa faca lucrul acesta. Sa-si exercite functia cu impartialitate si neutralitate.
Am discutat despre confuziile la nivel constitutional intre rolul diferitelor institutii din sfera judiciara si am decis ca este mai bine ca actualul CSM care reuneste si reprezentanti ai judecatorilor si reprezentanti ai procurorilor sa functioneze de fapt in doua consilii separate. Sa avem un Consiliu Superior al puterii judecatoresti si sa avem un Consiliu al procurorilor.
Tot pe baza discutiilor pe care le-am avut si cu expertii Comisiei de la Venetia, noi consideram ca judecatorii si procurorii alesi sa aiba atributia de a-i sanctiona pe judecatorii si procurorii care i-au ales, pentru ca este o contradictie fundamentala si un conflict de interese care conduce practic la neexercitarea acestei atributii si la lipsa de responsabilitate a judecatorilor si procurorilor.
Am avut o discutie larga si privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Colegii mei au fost de acord cu propunerea mea privind marirea numarului de judecatori de la Curte astfel incat sa reflecte echilibrul celor trei puteri in stat si in consecinta Inalta Curte de Casatie si Justitie sa numeasca trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale.” juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!