Prima sedinta a comisiei guvernamentale pentru selectarea judecatorului român la CEDO

 

Comisia guvernamentala pentru selectarea judecatorului român la CEDO se va reuni miercuri în prima sedinta, a anuntat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc„Mâine (n.r. miercuri) va fi prima sedinta”, l-a informat marti Robert Cazanciuc pe seful Guvernului, precizând ca aceasta comisie este „în format complet”.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului, în sedinta de Guvern, ca procedura sa fie organizata de o maniera transparenta, sa se poata înscrie toti cei care îndeplinesc conditiile necesare.

Curtea Constitutionala a României a decis pe 10 mai ca este constitutionala Ordonanta de urgenta a Guvernului privind procedura de desemnare a judecatorului român la CEDO.

Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, reclamase la CCR existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului român la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expira în decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pâna pe 26 iulie. În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede înfiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrângând astfel atributiile CSM în acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat emiterea ordonantei de urgenta prin termenul foarte scurt pâna la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie