Combaterea evaziunii fiscale – tema summit-ului programat astazi la Bruxelles

 

Liderii Uniunii Europene (UE) se vor concentra, la summit-ul programat sa se desfasoare astazi, la Bruxelles, pe combaterea evaziunii fiscale. Oficialii celor 27 de state membre vor încerca sa cada de acord asupra planului privind modalitatea în care tarile UE vor face schimb automat de date ca parte a luptei împotriva fraudei fiscale, dupa ce, saptamâna trecuta, ministrii de finante din regiune au eusuat în luarea unei decizii.

evaziune fiscala„Agenda pentru saptamâna aceasta va include accelerarea luptei împotriva evaziunii fiscale, dupa ce, zilele trecute, ministrii finantelor din Luxemburg si Austria au blocat eforturile de a ajunge la o întelegere privind schimbul automat de date”, au afirmat oficialii europeni, care arata ca acordul în acest sens urmareste sa stabileasca standarde privind modul în care tarile colecteaza informatii referitoare la veniturile rezidentilor lor în alte state.

„Prioritatea acestui summit va fi efortul de extindere a schimbului automat de informatii la nivel european si global”, conform liderilor UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a recomandat ieri, statelor membre ale UE, sa generalizeze schimbul de date pentru toate formele de venituri, ca masura de accelerare a luptei contra fraudei fiscale. „Voi recomanda (la summit – n.r.) un angajament politic asupra unui principiu foarte simplu: de la 1 ianuarie 2015, Uniunea Europeana ar trebui sa aiba un schimb automat de informatii pentru toate formele de venituri”, a declarat Barroso în Parlamentul European.

Oficialul de la Bruxelles a amintit ca pierderea cauzata de frauda si evaziune fiscala este estimata la circa 1.000 de miliarde de euro pe an.

Saptamâna trecuta, ministrii europeni ai finantelor nu au ajuns la niciun acord privind modificarea unei directive privind impozitarea veniturilor din economii, în sensul extinderii naturii schimbului automat de informatii.

Austria si Luxemburg au încercat sa amâne des-fiintarea secretului bancar, oficialii celor doua tari explicând ca nu pot accepta un schimb automat de informatii atât timp cât alte tari care se afla în afara UE nu urmeaza aceleasi reguli. În schimb, Austria si Luxemburg au acceptat sa mandateze Comisia Europeana sa poarte negocieri în acest sens cu Elvetia, Andorra, Monaco, San Marino si Liechtenstein.

Jose Manuel Barroso a asigurat ca executivul european va trata ca pe o prioritate mandatul ce i-a fost încredintat pentru renegocierea acordurilor fiscale cu tarile mentionate. „Dar, asta nu poate înlocui ceea ce trebuie facut la noi, adica adoptarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii, pentru care trebuie ca toate statele membre sa-si dea acordul”, a subliniat oficialul european. A.V. bursa.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie