La cat a ajuns contributia medie lunara, la pensiile private obligatorii?

 

În cei cinci ani care au trecut de la startul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), numarul fondurilor active pe piata a scazut de la 18 la 8, iar cel al participantilor a urcat la 5,88 de milioane de contributori.

Bani pensieÎn 60 de luni de functionare, fondurile care activeaza pe Pilonul II al pensiilor private au încasat 9,15 miliarde de lei, reprezentând contributii brute lunare. Valoarea activelor a urcat la 10,93 de miliarde de lei, din care câstigul net al celor 5,88 de milioane de contributori s-a ridicat la 1,78 de miliarde de lei, se arata într-un raport al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Randamentul mediu anual în cei cinci ani de functionare a fost de 11,4%.

Contributia medie lunara s-a cifrat la 45 de lei în intervalul 20 mai 2008-14 mai 2013, iar gradul efectiv de colectare a contributiilor este de 62% în prezent.

Birocratia musca din pensie

În ceea ce priveste Pilonul III, al pensiilor facultative, numarul participantilor a crescut în cei 6 ani de functionare la 300.000 de persoane. Activele nete administrate au urcat la 665 milioane de lei, iar randamentul mediu anual obtinut de administratori în acesti 6 ani este de 7,7%.

Gradul efectiv de colectare a contributiilor este de doar 45% în prezent. Cea mai mare parte a contributiilor (79%) au o valoare mai mica de 100 de lei. Birocratia excesiva i-a facut pe cei mai multi angajatori sa îsi piarda interesul pentru pensiile facultative, chiar daca ar fi avut înlesniri fiscale.

Vesti bune pentru viitorii pensionari

Administratorii fondurilor de pensii au investit 94% din active în România. Peste un miliard de lei a fost investit în actiuni listate pe BVB. Cum fondurile de pensii se implica tot mai mult în economia locala, investind în companii românesti, administratorii cer statului sa asigure stabilitate, echilibru si predictibilitate. De asemenea, ei cer stimularea participarii la Pilonul III, prin cresterea deductibilitatii si reducerea birocratiei.

Estimarile privind evolutia sistemului privat de pensii sunt pozitive, reprezentantii pietei preconizând o crestere a numarului de participanti la 7 milioane de persoane, precum si o majorare a activelor nete la 10 miliarde de euro.

Pâna în 2021, administratorii fondurilor private de pensii au de recuperat pierderi de 315 milioane de euro, bani care au fost investiti pentru functionarea sistemului.Simona Tapalaga, evz.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie