Conducerea comitetului Nabucco considera ca România este partenerul cheie in dezvoltarea proiectului gazoductului

 

Conducerea comitetului Nabucco considera ca România reprezinta un partener cheie în dezvoltarea proiectului gazoductului, pentru asigurarea independentei energetice în regiune, a declarat, marti, presedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren, la Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucuresti.

Nabucco‘Multumim autoritatilor române pentru suport în ceea ce priveste dezvoltarea proiectului Nabucco. România este un partener cheie în dezvoltarea acestui proiect. Ne exprimam aprecierile pentru premierul Victor Ponta, pentru implicarea personala în proiectele ce asigura independenta energetica în regiune. Multumim, de asemenea, presedintelui Traian Basescu si ministrului pentru Afaceri Externe pentru sprijinul acordat acestui proiect, în ultimii ani. Multumim si tuturor actionarilor care sprijina dezvoltare proiectului. În cadrul ultimelor întâlniri a devenit clar ca numai eforturile noastre comune vor duce la un rezultat concret’, a afirmat Hans-Peter Floren.

Comitetul Director al Nabucco si-a exprimat, totodata, încrederea într-o decizie a Consortiului Shah Deniz pentru alimentarea cu gaze naturale azere a gazoductului Nabucco.

‘Sunt încrezator ca urmatoarele decizii vor fi luate în favoarea Nabucco si ca vom dezvolta mai departe proiectul. Ne-am atins tintele, în ultimele luni’, a mentionat directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International Gmb, Reinhard Mitschek.

Decizia de investitie pentru dezvoltarea proiectului Nabucco va fi luata în 2013, iar constructia gazoductului va demara în 2015, potrivit oficialilor consortiului Nabucco.

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamântului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. România participa activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz, precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco, din 13 iulie 2009, respectiv a Acordului de sprijin al proiectului, încheiat în 8 iunie 2011.

Proiectul Nabucco a fost selectat ca principala ruta de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. Acordul de colaborare dintre Compania Internationala Nabucco si Consortiul Shah Deniz a fost încheiat în scopul realizarii neîntârziate a celor doua proiecte. Compania Nabucco a înaintat oferta oficiala pentru resursele din faza a doua de exploatare a zacamântului Shah Deniz. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Dupa întâlnirea de la Kayseri, Turcia, din 2011, prin care s-a înfiintat Comitetul Nabucco, conform Acordului Interguvernamental Nabucco, acesta s-a mai întrunit la Viena, în 2012, la Sofia si Budapesta, în 2013.agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie