Top 100 angajatori din Romania

 

Primele zece companii din România au în total 165.000 de angajati. Sase sunt companii de stat si patru sunt private, dar nu cu capital privat românesc.

top 100Aproape 165.000 de angajati lucreaza în primele zece companii cu cei mai multi salariati, iar evolutia efectivelor acestora de angajati din ultimii doi ani reflecta o situatie dramatica valabila pentru întreaga piata a muncii: peste 13.600 de concedieri si mai putin de 4.000 de noi angajari.

Iar situatia nu se va îmbunatati, având în vedere ca vestile din domeniul industriei (concedierile de la Oltchim sau de la Arce­lorMittal Galati) umbresc o economie care se chinuie sa revina pe un trend consistent de crestere.

În firmele private lucrau 4,2 milioane de angajati în 2011, anul pentru care exista cele mai recente date la Registrul Comertului, cu aproape 700.000 mai putini decât în 2008.

Petrom, Dacia si Kaufland sunt cei mai mari angajatori privati din economie, fiind singurele companii cu capital strain care aveau mai mult de 10.000 de angajati în România în 2011. Dintre acestea, doar retailerul alimentar Kaufland a facut câteva sute de angajari în ultimul an, Dacia încercând sa îsi mentina un numar stabil de salariati, în timp ce Petrom a continuat procesul amplu de restructurare si a concediat mii de oameni.

„Din 2008 încoace, nu am mai vazut un investitor strategic care sa atraga dupa sine alti furnizori mai mici sau subcontractori, de tipul Dacia, Nokia sau Ford. Într-adevar, au mai fost investitii mici, în domeniul componentelor auto, dar tot ca furnizori pentru o companie mai mare“, spune Florin Godean, country manager al firmei care închiriaza munca temporara Adecco România, o companie cu afaceri de peste 41 mil. euro anul trecut.

Investitia Renault în România a generat crearea a peste 100.000 de angajati care depind direct si indirect de businessul companiei în România, acestia fiind furnizori sau parteneri din reteaua comerciala, potrivit lui Radu Mavrodin, directorul de HR al Renault pentru regiunea Euromed.

„Reluarea angajarilor de catre companiile private ar fi cu siguranta un semnal al redresarii economiei, însa din pacate nu se resimte o revenire. Si în 2013 exista aceeasi stagnare din 2012 si din 2011, în continuare vor fi momente dificile pentru economie“, a spus Mavrodin.

În 2011, ultimul an pentru care exista statistici oficiale, cele mai multe concedieri au fost facute de catre firma de transport si administrare de cash G4S Cash Solutions, care a concediat 2.700 de salariati în 2011 fata de 2010. Cele mai multe angajari au fost facute în acelasi an de producatorul de componente auto Delphi Packard, care si-a crescut numarul de angajati cu mai bine de o treime în plin an de criza, ajungând la un efectiv de 9.800 de angajati în România în 2011.

În timp ce mediul privat a fost nevoit sa renunte, din nevoia de reducere de costuri, la aproape 700.000 de angajati, din sectorul bugetar au „disparut“ doar 200.000 de salariati din 2008 pâna în prezent.Adelina Mihai, zf.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie