Singurul producator national de utilaje grele: Fortus

 

In ultimii ani, dupa declaratii neconfirmate ale autoritatilor privind privatizarea intreprinderii, actiuni contradictorii ale unora dintre administratorii judiciari, un sir nesfarsit de termene si sute de documente menite a demonstra viabilitatea societatii in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Targu Mures, atitudinea ferma a noilor guvernanti de la Bucuresti a decis mentinerea in activitate a combinatului de la Iasi, urmand ca un nou plan de reorganizare sa directioneze FORTUS Iasi ca un vector de baza al viitoarei strategii industriale a Romaniei si Europei.

fortus iasiExperienta colaborarilor anterioare si satisfactia clientilor au mentinut, in toata aceasta perioada,  portofoliul de contracte la acel nivel care a permis intreprinderii sa plateasca salariile, furnizorii si nu in ultimul rand sa combata imaginea negativa creata in mass media si in mediul de afaceri de incompetenta si deciziile unor administratori.

Chiar si atunci cand, urmare a unor confruntari de interese, administratori iresponsabili prevesteau iminentul faliment al intreprinderii, iar criza mondiala a determinat reduceri masive de capacitate de productie, implicit a cererilor de piese si subansamble pentru metalurgie, industria cimentului si transporturi, FORTUS, prin flexibilitatea proceselor sale tehnologice, s-a reorientat spre piata industriei energetice, a siderurgiei si a aductiunilor de apa, convingand clientii sa contracteze necesarul lor la FORTUS.

FORTUS s-a mentinut si specializat in producerea cilindrilor de laminor, utilizati in laminoarele de table si profile, cat si a componentelor pentru instalatiile de dragare marina, atragand anual, contracte de cca. 2 milioane de euro cu fiecare din cei doi clienti traditionali.

De asemenea, intreprinderea a ramas practic singurul producator national de componente forjate pentru constructiile navale,  repere turnate pentru fabricile de ciment si subansamble complexe pentru exploatarile miniere de lignit. Datorita capacitatilor sale de productie unicat, societatea a ramas furnizorul unic, la nivel national, de componente pentru alti producatori din constructia de masini si piese de schimb pentru mentenanta diferitor agenti economici.

Produsele executate la FORTUS au fost destinate unor piete complet noi, in Egipt livrandu-se cochile destinate turnarii centrifugale a tuburilor din fonta pentru aductiunile de apa, in Grecia – ventilatoare pentru morile de macinat carbune in termocentrale, iar in Serbia – coroane dintate pentru morile de macinare a minereului de cupru. Piese de schimb si subansamble diverse pentru fabricile de ciment s-au livrat in Ungaria, Croatia si Republica Moldova.

Criza economica a avut si efecte pozitive pentru FORTUS, datorita inchiderii unor capacitati concurente la nivel european, fapt ce a determinat operatori majori din industria siderurgica din Marea Britanie si Olanda sa auditeze mai intai si apoi sa plaseze comenzi consistente de piese de schimb pentru cuptoarele de reducere directa a minereului de fier.

Foarte de curand, a fost preluata fabricatia unor repere ce se executau anterior la firme care erau specializate pe fabricatia de utilaje energetice. A fost astfel asimilata turnarea carcaselor pentru turbinele cu abur pentru termocentrale si a compresoarelor centrifugale pentru transportul magistral al gazelor naturale, echipamente care prin forma constructiva se situeaza in topul complexitatii utilajelor executate in constructia de masini.

Zilele trecute s-au livrat ultimele repere dintr-o comanda importanta de cca. 600.000 euro ce a constat in fabricatia a 6 arbori navali, destinati unei instalatii de dragare ce se va monta in Singapore, pentru un operator din Japonia. De la inceputul anului, FORTUS livreaza, lunar, carcase de pompa, turnate din otel, pentru clientul sau traditional din Olanda.

Schimbarea imaginii si a perceptiei asupra situatiei juridice a intreprinderii, create in ultimii ani,  combinata cu dezvoltarea unor programe de prospectare si atragere de noi parteneri reprezinta principalele obiective ale politicii comerciale  a societatii FORTUS.financiarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie