300 de milioane de euro pierduti de agricultorii romani. Vezi de ce

 

Peste 1.000 de antreprenori din domeniul agriculturii au solicitat rezilierea contractelor de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru ca au intrat în insolventa sau nu au avut bani de cofinantare. Au pierdut în total peste 300 de milioane de euro. România ar pierde din finantare.

bani agricultoriÎn timp ce unii antreprenori se chinuie sa depuna proiecte eligibile pentru a lua bani europeni cu scopul a-si dezvolta afacerile din agricultura, altii au avut sansa, dar au pierdut-o. Consecintele au aparut si la nivel macro, România putând pierde din acest motiv bani nerambursabili de la UE.

Pâna în acest moment au fost reziliate, la cererea beneficiarilor, 1.117 contracte de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala în valoare nerambursabila de 318.335.148,74 de euro, au declarat pentru #economica.net oficialii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Altfel spus, 1,7% din totalul proiectelor contractate (65.291 de proiecte) au fost  reziliate la initiativa beneficiarilor.

De ce au pierdut banii

Din datele Agentiei, din toate proiectele reziliate majoritatea au fost efectuate la solicitarea beneficiarilor acestora, motivele fiind diverse. În cele mai multe cazuri însa, agricultorii au pierdut banii europeni fie pentru ca societatile pe care le administrau au intrat în insolventa, fie pentru ca nu au putut asigura procentul de cofinantare al proiectului pentru care au semnat contractul de finantare nerambursabila cu APDRP. Cele mai multe proiecte reziliate au fost pe Masura 141 – sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” ( 322 de proiecte în valoare nerambursabila de 2,4 milioane de euro; Masura 313 – „Încurajarea activitatilor turistice” (184 de proiecte în valoare nerambursabila de 32,1 de milioane de euro); Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” ( 188 de proiecte în valoare nerambursabila de 87,6 milioane de euro); Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” (170 de proiecte în valoare nerambursabila de 21,7 milioane de euro) si Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” (105 de proiecte în valoare nerambursabila de 113,6 milioane de euro).

Ce se va întâmpla cu fondurile europene

De situatia celor peste 1.000 de antreprenori care au obtinut bani europeni, dar au renuntat la contractul de finantare vor profita ceilalti agricultori care au depus proiecte si care au obtinut punctaje inferioare. „Sumele rezultate din rezilierile proiectelor vor fi redistribuite în cadrul anvelopei financiare aferente masurii de investitii din care fac parte proiectele respective. Mai precis acesti bani vor fi trimisi catre proiectele eligibile, dar care au obtinut punctaj mic, în cadrul rapoartelor de selectie si pentru care nu au mai fost disponibile, la data emiterii rapoartelor de selectie, fonduri europene nerambursabile”, au mai declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii APDRP.

Problema stringenta

Situatia banilor europeni ramasi necheltuiti din cauza beneficiarilor care nu si-au putut finaliza proiectele a devenit o reala problema în contextul în care se pot pierde bani europeni.  Drept urmare, Executivul a adoptat la finele lunii aprilie o ordonanta de urgenta care completeaza un OUG din 2009 referitor la gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricola, Fondul european agricol de dezvoltare rurala si Fondul european pentru pescuit.schimbat legea. „Urgenta adoptarii prezentului act normativ consta în evitarea pierderii finantarii europene prin dezangajarea alocarii aferente masurilor din PNDR, în contextul finalizarii perioadei de programare 2007-2013 când nu se mai pot încheia contracte noi cu finantare nerambursabila europeana în situatia angajarii totale a alocarii financiare aferente masurilor din PNDR, iar sumele care ar putea rezulta din rezilierea contractelor de finantare din motivul imposibilitatii suportarii de catre beneficiarii proiectelor depuse pe masurile din PNDR care au deja obligatia asigurarii cofinantarii acestora si efortul financiar suplimentar rezultat din acaoperirea diferentelor de curs valutar nu mai pot fi realocate pentru finantarea unor noi contracte”, se arata îm motivarea modificarii legislatiei în regim de urgenta.

Potrivit actualei OUG, s-a creat posibilitatea ca în bugetul Ministerului Agriculturii, în calitate de autoritate de management, sa se cuprinda si sumele necesare finantarii diferentei nefavorabile de curs valutar aferentre platilor efectuate de catre beneficiarul masurilor 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole, 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi, 313 Încurajarea activitatilor turistice din PNDR,în limita a 15% din valoarea initiala a contractului în lei.economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie