Tableta vs laptop

 

Vânzarile de tablete pe plan global continua sa uimeasca analistii, în timp ce producatorii românii de electronice îsi concentreaza afacerile pe acest segment, extinzând continuu gama de produse.

tableta vs laptopTabletele au ajuns sa fie preferate de tot mai multi utilizatori în detrimentul PC-urilor. Acestea nu au ajuns sa depaseasca la vânzari calculatoarele traditionale, însa majoritatea analistilor spun ca este doar o chestiune de timp.
Daca în 2012 piata de calculatoare desktop si de laptopuri a fost de 341 milioane unitati vândute, ea va scadea treptat pâna în 2017, ajungând la 271 milioane de unitati. În ceea ce priveste segmentul tabletelor, vânzarile vor creste de patru ori fata de anul 2012, de la 116 milioane unitati la 467 milioane de unitati vândute în 2017, conform analistilor Gartner. „Daca unii vor pastra ambele dispozitive, atât un calculator, cât si o tableta, în special aceia care folosesc un dispozitiv pentru munca si altul pentru timpul liber, majoritatea vor fi multumiti doar cu experienta pe care o vor avea prin folosirea tabletei ca principal calculator“, considera Carolina Milanesi, vicepresedinte la firma de cercetare Gartner.

Piata tabletelor a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 142% fata de perioada similara a anului trecut, de la 20,3 milioane la 49,2 milioane de unitati, potrivit datelor companiei de cercetare IDC. Cu 19,5 milioane de iPad-uri vândute, Apple este înca liderul pietei, cota sa din totalul vânzarilor scazând, însa, de la 58,1%, în primele trei luni din 2012, la 39,6%. Pe locul doi se afla sud-coreenii de la Samsung, cu cota de piata de 17,9% (8,8 milioane de tablete), iar pe trei Asus, care a crescut de la 600.000 de unitati (3,1%) la 2,7 milioane tablete (5,5%).

Tabletele românesti, la mare cautare

Daca la nivel mondial Apple face legea cu modelele iPad, în tara noastra utilizatorii se îndreapta mai degraba catre tabletele producatorilor români precum Allview, E-Boda, Evolio sau Serioux, care au preturi mult mai avantajoase. Brasovenii de la Allview au zeci de modele în portofoliu cu ecrane de 7 inch, 8 inch sau 9,7 inch, la preturi ce pornesc de la 300 de lei si care ajung la 1.200 de lei. Cea mai scumpa tableta, cea de 1.200 de lei, a fost lansata recent si este echipata cu procesor quad core. Alldro 3 Speed Quad vine cu ecran IPS de 9,7 inch memorie flash de 16 GB, ce poate fi extinsa printr-un card MicroSD de pâna la 32 GB , memorie RAM de 2 GB si sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean. Oficialii Allview au declarat ca au vândut în primul trimestru al acestui an 22.000 de tablete, iar compania estimeaza ca detine pe segmentul de tablete o cota de piata de 20%. Compania îsi propune sa vânda anul acesta circa 100.000 de tablete.

Intrând mai târziu pe piata de tablete E-Boda, producatorul de electronice controlat de Alexandru Dragoiu, s-a concentrat în 2012 pe dezvoltarea portofoliului, iar anul acesta compania si-a propus sa dezvolte si mai mult gama de tablete. E-Boda a lansat la sfârsitul lunii aprilie Supreme XL400QC cea mai performanta si mai scumpa tableta a companiei din prezent. Echipata cu un ecran de 10,1 inch, un procesor quad core de 1,2 GHz, memorie RAM de 1 GB si spatiu de stocare de 16 GB, Supreme XL400QC se vinde în magazine cu 1.000 de lei. Dragoiu se asteapta ca piata locala de tablete sa ajunga la 400.000-450.000 unitati vândute anul acesta, dupa ce anul trecut s-au vândut aproximativ 200.000 de tablete. E-Boda avea o cota de piata de 14% în decembrie 2012.

În ceea ce priveste Evolio, compania s-a axat pe modelele de 7 inch, acesta având cel mai mare succes, potrivit lui Liviu Nistoran, CEO-ul companiei. „Românii prefera tabletele Android, iar modelele de 7 inch se bucura de cea mai mare popularitate, acestea având o cota de piata de peste 50%“, a declarat acesta. Cea mai noua tableta de la Evolio este Evotab HD. Acesta este cea mai subtire tableta din portofoliu (9,3 mm), are ecran HD de 7 inch si procesor dual core de 1,5 GHz. Evotab HD se vinde cu 479 lei. Evolio urmareste în acest an dublarea cifrei de afaceri, tintind o valoare de opt milioane de euro, fata de patru milioane de euro anul trecut. Compania estimeaza ca anul acesta, în tara noastra, se vor comercializa peste 300.000 de tablete. Evolio a vândut în primul trimestru 15.300 de tablete. Bogdan Biszok, capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie